Aastaid Eestis elanud Briti ajakirjanik ja kolumnist Abdul Turay ei varjanud täna oma pahameelt Jürgen Ligi Jevgeni Ossinovski pihta öeldud solvangu üle ning samuti selle üle, et peaminister Taavi Rõivas on peaministrina näidanud üle otsustusvõimetust.

„Kui Jürgen Ligi oleks olnud minister Suurbritannias, siis ei oleks olnud küsimus, kas ta astub ise tagasi. Peaminister oleks ta vallandanud,“ ütles Turay.

„Kui üks minister oleks sellise avaldusega välja tulnud Suurbritannias, Prantsusmaal või Saksamaal, siis oleks ta oma kohalt läinud minutipealt,“ lisas Turay.

Abdul Turay arvates on Reformierakonna peaminister Taavi Rõivas olukorrale mittereageerimisega üles näidanud nõrka valitsemisstiili.

„Peaminister Rõivas näitab, et ta on nõrk, kui ta ei vallanda Jürgen Ligi. Peale selle näitaks Rõivas Ligi mittevallandamisega, et hoolimata oma noorusest, ta ei kuulu läänelikku kultuuriruumi,“ selgitas Turay.

Turay arvates on Jürgen Ligi väljendused solvanguks kogukonnale laiemalt, mitte ainult Jevgeni Ossinovskile.

„Oma sõnadega solvas Ligi mitte ainult venekeelset elanikkonda, vaid kõiki, kes on Eestisse elama tulnud. Tema avaldus oli tegelikult hullem kui EKRE juhatuse liikme Martin Helme eelmise aasta avaldus, „kui on must, näita ust“ - seda mitmel põhjusel,“ arvas Turay.

„Erinevalt Helmest on Jürgen Ligi Eesti Vabariigi Valitsuse liige ning tema sõnad tekitavad ühiskonnas suurema resonantsi ning neid võidakse tõlgendada tunduvalt tõsisemalt,“ selgitas Turay.

„Kui solvatakse ja alavääristatakse nii hea eesti keele oskusega meest nagu Jevgeni Ossinovski, siis kes on järgmine?“ küsis Turay retooriliselt.

Turay tõi näiteks nn. Enoch Powelli juhtumi Suurbritannias juba 1968. aastal.

Tollal opositsioonis olnud Konservatiivide Erakonna ministrikandidaat Enoch Powell esines 20. aprillil 1968 Birminghamis kõnega, mis sai hiljem ajakirjanduselt nime „Verejõgede kõne“ (Rivers of blood). Powell kõneles oma sõnavõtus immigratsioonist, mida käsitleti rassistlikuna. Järgmisel päeval vallandas hiljem peaministriks saanud Ted Heath Powelli ning viimase poliitiline karjäär oli igaveseks lõppenud.