Eelmisel nädalal toimunud Äriplaani konverentsil kritiseerisid mitmed nimekad Eesti ettevõtjad väga teravalt poliitikuid ja riigi suhtumist ettevõtjaisse ning väitsid, et ettevõtjate ja poliitikute vahel ei ole ühtsust.

Eestis tegutsev Singapuri ärimees Sonni Aswani ütles Äriplaani konverentsil, et ta ei näe ühtsust ettevõtjate ja poliitikute vahel ning mõistab ettevõtjaid, kes on mures Eesti tuleviku pärast. Aswani tõi Eestile eeskujuks Singapuri, kus erinevad huvigrupid suudavad töötada ühise eesmärgi nimel.

Windoori omanik Mailis Lintlom oli samuti väga kriitiline Eesti poliitikute suhtes. "Oma haldussuutmatuse matavad riigi esindajad ettevõtjate süüdistamisse. Aga mis juhtub, kui ettevõtja väsib ära. Ettevõtja läheb ära sinna, kus teda austatakse."

Majandus- ja taristuminister Urve Palo aga ei nõustu ettevõtjate kriitikaga.

"Ma ei tundnud ennast isiklikult kuidagi puudutatuna väidetest, et poliitikud ettevõtjaid kuulda ei võta. Minu kabinetis käib igapäevaselt kahepoolne dialoog, olen enda initsiatiivil kohtunud enamiku erialaliitudega - mõnega ka mitu korda - ja kõigi rõõmud-mured ära kuulanud. Seejuures on oluline kuuldu läbi töötada, ideid analüüsida ja seejärel head mõtted ka ellu viia. Üks minu ülesanne on mõista, kus on tegelik probleem ja kus tehakse lihtsalt lobi. Kui probleem on tegelik, oleme alati reageerinud. Iseasi, et kõik lahendused ei pruugi realiseeruda kiiresti," ütles Urve Palo ettevõtjate kriitikat kommenteerides Delfile.

Sarnaselt oma erakonnakaaslasele, Sotsiaaldemokraatide esimehele Sven Mikserile, pooldab Palo riigi suuremat sekkumist, et koostöös ettevõtjatega alampalgad tõuseksid ning Eestist väljaränne peatuks. Mikser avaldas Äriplaani konverentsil teatavasti, et Sotside üks eesmärke on alampalga tõus viie aasta jooksul 800 euroni.

"Kuuleme ettevõtjatelt pidevalt, et Eesti majanduse suurim tulevikuväljakutse on tööjõupuudus. Seda probleemi lahendab loomulikult muu hulgas ka palk, millega inimene hakkama saab. Tänasel päeval konkureerime me inimeste pärast lähinaabritega – Soomega, Rootsiga Norraga - ning meil ei ole muud valikut, kui senisest kiiremas tempos neile järele jõuda. Numbrid on ju hirmutavad – ainuüksi Soomes elab Välisministeeriumi andmetel juba 70 000 eestlast. Ja siia lisanduvad veel need Soomes tööl käivad eestimaalased, kes igal nädalal siiski koju sõidavad. Esmajoones peame me tegema kõik selleks, et inimene ei läheks Eestist ära - iga inimene on Eesti jaoks talent ning kui ta on juba lahkunud, on teda tagasi kutsuda raske," arvas majandusminister.

Riik peab jõuliselt sekkuma, et ettevõtlus säiliks ka maapiirkonnas

Urve Palo arvates peab riik senisest jõulisemalt sekkuma, et toetada ettevõtlust maapiirkondades ning vähendada inimeste väljarännet.

"Mina näen, et inimestesse panustamine pole kulu, vaid investeering ja seda alates sünnihetkest: võimetekohane haridus, vajalikud sotsiaaltoetused, ka eluasemeküsimus. Just viimase leevendamiseks olengi algatanud riiklikult toetatud üürielamute programmi väljatöötamise - et üle Eesti oleks inimestel võimalik endale lubada elamist kaasaegses, energiasäästlikus ja seetõttu soodsas kodus ning pärast kulutusi eluasemele jääks perele rohkem raha kätte. See on üks argument, jäämaks kodulinna või –külla."

"Teine on loomulikult ka töökoha olemasolu. Ka siin peab riik jõuliselt sekkuma ja töötama välja jõulised meetmed, et ettevõtlus säiliks ka maapiirkonnas. Riigil on selleks mitmeid võimalusi, näiteks teha maapiirkondade ettevõtetele soodustusi elektriaktsiisilt ja elektrivõrguga liitumiselt, kaotada tööjõukuludelt minimaalse sotsiaalmaksu määr ja soodustada nii osalise koormusega töötamist, arvestada riigihangetel ettevõtete geograafilist paiknemist ja regioonidesse loodavaid töökohti jne. Omavalitsustele tuleb anda kohustus oma piirkonnas ettevõtlust arendada," avaldas Palo.

"Kui inimene juba otsuse teeb ja ennast juurtest lahti rebida otsustab, eriti kui see on majanduslikel põhjustel, siis ei piirduta tihti vaid Tallinna kolimisega, vaid on lihtne minna ka lähiriikidesse, kus palgad juba oluliselt kõrgemad. Kui maal elab inimesi, tuleb sinna ka ettevõtteid, kes tööjõudu vajavad. Areneb kohalik elu ja kogu Eesti majandus," nentis Palo.