Välisministri sõnul on maailmas aga kahetsusväärselt palju näiteid katsetest interneti kasutamist ja virtuaalset väljendusvabadust piirata. "Sotsiaalmeedia kasutamise takistamiseks on mõnedes riikides lausa seda lubavad seadused vastu võetud," lausus Paet. "Samuti püütakse interneti kasutamise piiramisega aidata kaasa valede ja propaganda levitamisele," lisas ta.

Propaganda ja valedega võitlemiseks ning vaba interneti tagamiseks on Paeti sõnul võtmeelemendiks haridus. "Internet pakub mitmeid võimalusi paremaks hariduseks. Vajalik on digitaalse kirjaoskuse arendamine, et internetikasutajad saaksid teha teadlikke valikuid." Samal ajal peavad riigid võtma endale kohustuse tagada internetile vaba juurdepääs, infrastruktuur ning soodustada interneti kasutamist, nagu on pikaajaliselt tehtud Eestis.

Arutelu keskmes olid aprillis Tallinnas Internetivabaduse koalitsiooni kõrgetasemelisel konverentsil vastu võetud soovitused Tallinn Agenda for Freedom Online. 23 soovituse rakendamine toimub tihedas koostöös erasektori ja vabaühenduste esindajatega. Edasiminekut hinnatakse järgmisel konverentsil Mongoolias.

Lisaks välisminister Paetile osalesid paneelarutelus eelmine ÜRO sõnavabaduse eriraportöör Frank La Rue, Facebooki esindaja Sarah Wynn-Williams, Human Rights Watchi esindaja Eileen Donahoe ja välisministeeriumi juriidiliste küsimuste asekantsler Marina Kaljurand.

Ettekannetega esinesid Mongoolia välisminister Luvsanvandan Bold ja Mehhiko digitaalse arengu koordinaator Alejandra Lagunes Soto.