Enne koitu toimunud Austraalia ajaloo suurimaks nimetatud julgeolekuoperatsioonist Sydneys ja Brisbane'is võttis osa üle 800 politseiniku. Vahistati vähemalt 15 inimest, teatas politsei pressikonverentsil Reutersi vahendusel.

Austraalia rahvusringhääling ABC ja muu kohalik meedia teatas neljapäeval, et rühmituse liikmed plaanisid suvaliste inimeste röövimist Austraalia suurimas linnas Sydneys ning nende kaamera ees Islamiriigi lipu taustal hukkamist.

Kui Abbottilt küsiti Põhjaterritooriumil peetud pressikonverentsil teadete kohta, et kavandati avalikku pea mahavõtmist, vastas Abbott: „Selliseid luureandmeid me saime.“

„Austraallaselt, kes on nähtavasti kõrgel kohal ISIL-is, tulid õhutused, üsna otsesed õhutused toetusvõrgustikule Austraalias näidistapmiste korraldamiseks siin, sellel maal,“ ütles Abbott.

Üks kohtuametnik ja üks politseinik teatasid, et pärast haaranguid käis kohtu ees 22-aastane sydneylane Omarjan Azari, kellele esitati terroriakti kavandamise süüdistus ja kes jäeti kuni novembrini vahi alla.

Prokurör Michael Allnutt ütles Sydney kohtus, et kavandatud rünnak oli selgelt mõeldud ühiskonna šokeerimiseks, õuduse tekitamiseks ja hirmutamiseks.