Konservatiivne peaminister teravdas poliitilist tooni potentsiaalselt otsustaval nädalal Kataloonia iseseisvusliikumise jaoks, mille esindajad jälgivad pingsalt neljapäeval toimuva Šotimaa iseseisvusreferendumi käiku, vahendab AFP.

„Igaüks Euroopas arvab, et need protsessid on tohutult negatiivsed rahanduslikult ja majanduslikult,“ ütles Rajoy Hispaania parlamendis. „Need protsessid on torpeedo Euroopa vaimu veepiirile, sest Euroopa on ehitatud riikide lõimimiseks, mitte nende killustamiseks.“

Kataloonia regionaalparlament peaks reedel heaks kiitma uue seaduse, mis lubab „nõuandvat“ hääletust 9. novembril, millega küsitakse katalaanidelt, kas nad soovivad iseseisvust.

Rajoy nimetas sellist hääletust ebaseaduslikuks ja lubas selle blokeerida.

Oodatakse, et Hispaania põhiseaduskohus tühistab Kataloonia uue seaduse. Kataloonia president Artur Mas on lubanud „nõuküsimisega“ edasi minna, aga ainult seaduslike vahenditega.

Mas on viidanud võimalikele ennetähtaegsetele valimistele, kui katalaanidel ei lubata iseseisvuse üle hääletada. Esmaspäeval ütles ta Kataloonia parlamendis, et tahab lõpetada oma praeguse nelja-aastase ametiaja presidendina, kuid see oleks võimalik ainult siis, kui Kataloonia saab 9. novembril hääletada kõigi demokraatlike garantiidega.

Mas on ennustanud, et Šotimaa võetaks kiiresti uuesti Euroopa Liitu, kui ta Suurbritanniast eralduks, kuid Rajoy avaldas kolmapäeval vastupidist arvamust.

„See protsess nõuab Euroopa Liidu 28 liikmesriigi ühehäälset nõusolekut... Ma olen rääkinud nende 28 liikmesriigi esindajatega ning sellise protsessi suhtes ei ole suurt entusiasmi,“ ütles Rajoy.