Venelaste tõlgendus on saanud alguse Soome peaministri Alexander Stubbi kolmapäeval YLE-le antud intervjuust, milles ta ütles, et Euroopa Liidu juhid ei kavanda Venemaa Euroopa Liidule kehtestatud sanktsioonidele vastust, vahendab Ilta-Sanomat.

Stubb ütles, et rääkis sanktsioonidest teisipäeval telefoni teel Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeli, Euroopa Liidu nõukogu presidendi Herman Van Rompuy ja Euroopa Komisjoni presidendi José Manuel Barrosoga.

„Minu sõnum neile kõigile oli kahepunktiline. Esimene oli see, et me ei hakka ju neile sanktsioonidele vastama vastusanktsioonidega. Vastus oli, et mitte mingil juhul, sest meie põhjendus on poliitiline. Teine oli siis see, et rääkisin meie põllumajandussektori olukorrast ja nõudsin teatud abi,“ rääkis Stubb.

Näiteks Venemaa valitsuse ajaleht Rossiiskaja Gazeta pani oma artiklile pealkirjaks „Soome keeldus Venemaa-vastastest sanktsioonidest“.

Rossiiskaja Gazeta teatel „ei kehtesta Soome juhtkond Venemaa vastu mingeid sanktsioone“ vastuseks Venemaa kehtestatud impordikeelule.

Rossiiskaja Gazeta väitel edastas Soome seisukoha Euroopa Liidule ja Merkelile Stubb.

„Minu sõnum neile koosnes kahest punktist. Esiteks, me ei kehtesta mingeid vastusanktsioone. Ja teiseks, meie põllumajandus vajab teatud abi,“ tsiteeris Rossiiskaja Gazeta Stubbi sõnu YLE-le.

See on võetud ITAR-TASS-i uudisest, mis on Venemaal levinud paljudesse meediaväljaannetesse. Paljud on pannud oma lugudele pealkirjaks, et just Soome on otsustanud täiendavaid sanktsioone mitte kehtestada.

Vene uudistes on niisiis Stubbi algsest avaldusest ära kaotatud see, kuidas ta rääkis Euroopa Liidu juhtidega peetud vestlusest ja neilt saadud vastusest, et uusi sanktsioone ei peaks ka nende arvates Venemaale kehtestama.

Selle asemel on venelastele vahendatud ettekujutus, et Soome ise otsustas täiendavaid sanktsioone mitte kehtestada või keeldus osalemast Euroopa Liidu võimalikes uutes sanktsioonides ning et Stubb edastas Euroopa Liidu juhtidele just selle seisukoha.

Vene meediast jääb ka mulje, nagu võiks Soome ise kas lisasanktsioone kehtestada või Euroopa Liidu ühisrindest eralduda.