Kohtusaali eesruumis tunnistajale kõri läbilõikamise märki näidanud mees mõisteti süüdi ka tunnistaja ähvardamises, vahendab Ilta-Sanomat.

Varguse ette kavandanud ja selle toimepanemises osalenud peasüüdlastest üks sai aasta ja seitsme kuu pikkuse reaalse vanglakaristuse ning kolm tema kaasosalist kuu võrra lühemad reaalsed vanglakaristused.

Üks süüdimõistetutest on Soome kodanik. Osa süüdimõistetutest on juba Eestile välja antud.

Veoautoga umbes 50 tonni kaalunud röövsaagi Eestisse vedanud kolm abilist said igaüks 4-5 kuu pikkuse tingimisi vanglakaristuse.

Kohtus väitsid abilised, et ei teadnud, et tegemist oli varastatud kaubaga. Kohus seda seletust ei uskunud. Mehed on Eestisse välja saadetud.

Terasevargus leidis aset Soome iseseisvuspäeva (6. detsember) järgsel laupäeval muuhulgas paatide terasreelinguid tootva firma taraga piiratud ja lukustatud hoovist Punkaharjus.

Vargad liikusid kolme veoki, suure kaubiku ja sõiduautoga. Järgmisel päeval veeti hinnaline teraselaadung parvlaevaga Helsingist Tallinna võltsitud rahvusvaheliste dokumentide abil.

Vargus toimus hilisõhtul, kuid sündmuspaik oli eredalt valgustatud. Sündmusel oli pealtnägija, kes aga arvas, et tegemist on firma oma tegevusega. Politsei nimetas vargust külmavereliseks ja nahaalseks.

Üks reaalselt vangi mõistetud eestlastest mõisteti süüdi ka tunnistaja ähvardamises. Ta tegi kohtusaali eesruumis tunnistajale žesti, mida viimane tõlgendas ähvarduseks kõri läbi lõigata.

Süüaluse eksperttunnistajana kohtus esinenud eesti keele ja kultuuri lektor väitis, et žest tähendab Eestis „kurguni täis olemist“, mitte kõri läbilõikamist nagu Soomes. Ekspert ei pidanud žesti tapmisähvarduseks, mida väitis ka süüalune.

Kohus oli teist meelt. Kohtu hinnangul on see märk rahvusvaheline ja ka Eestis tuntud. Kohus leidis siiski, et peasüüdistuse eest saadud reaalsest vanglakaristusest piisab ka selle kuriteo tagajärjeks.

Kohtusaalis tunnistajale sama kõri läbilõikamise märki näidanud teine süüalune jäeti ähvardamises süüdi mõistmata, sest ei saadud piisavaid tõendeid. Süüalune väitis, et köhis ning pani ühe käe suu ette ja hoidis teisega kõrist kinni.