Arutelu oli tuline ning hääletus tasavägine, küll aga oli komisjoniliikmete seas kooseluseaduse eelnõu pooldajaid ühe võrra rohkem kui vastaseid. 

Riigikogu õiguskomisjoni liige Ken-Marti Vaheri sõnul oli komisjoni otsus suunata seaduseelnõu esimesele lugemisele, teema juurde tullakse tagasi sügisel. Endine siseminister arvas, et eelnõu on õigustehniliselt äärmiselt keerukas ning lausa praak.

“See seadus ei anna mingisugust kaitset nõrgemale poolele, kuigi algatajad on seda väitnud,” ütles Vaher. Ta lisas, et tegelikult kooseluseaduse eelnõuga liigutakse homoabielude ja samasooliste lapsendamisõiguse poole.

Õiguskomisjoni esimehe Neeme Suure sõnul on seaduseelnõu muudatusettepanekute tähtaeg 12. september.

Õiguskomisjoni liige Marko Pomerants arvas, et seadust pole Eesti õigusruumi vaja. “Kõik see, mis puudutab täna seda juttu, et 60 protsenti inimestest saaksid mingisuguse lahenduse oma muredele, kui nad on kooselus ja saaksid õigusliku kaitset, on tühijutt,” ütles Pomerants.

Ta rääkis veel, et sooneutraalse kooselu reguleerimiseks on palju lihtsamaid võimalusi kui spetsiaalse kooseluseaduse tegemine.