Ilves osutasPärnu kontserdimajas peetud aastapäevakõnes tõsiasjale, et 2011. aasta rahvaloenduse järgi on 15,4 protsenti Eesti rahvast alla viieteistkümneaastased.

"Peame peremudelite, ühiskonna ja maailma muutumisele julgelt otsa vaatama. Ainus viis Eesti püsimajäämist ilma massilise sisserändeta kindlustada on töötada kauem, " sõnas Ilves.

Ilves pakkus üheks võimalikuks tulevikustsenaariumiks, et mõne aja pärast ei pruugi üldist pensioniiga ollagi. "See on valik, mis seisab kogu Euroopa ees, selle eest pole kuhugi põgeneda. Mõned on valinud ühe lahenduse – tööjõu sissetoomise. See aga, nagu me näeme, toob mõne aja pärast vastureaktsioonina kaasa populismi laine, ja mitmeid muidki kõrvalnähtusi," ütles Ilves.

Ilvese sõnul on Rootsi, seistes samade küsimuste ees, tõstnud pensioniiga ning vähendanud poole võrra tulumaksu neil, kes pärast 67. eluaastat tööle jäävad. See on kogenud, pika aja jooksul oskusi omandanud inimestele stiimuliks edasi töötada.

"Mistahes on meie lahendus, vältimatute muudatuste edasilükkamine laenatud raha abil oleks meie laste suhtes süüdimatu tegu," lisas president.