Kuumad ja kuivad tuuled ning kõrged temperatuurid aitasid kaasa mitme suure tulekahju tekkele Austraalia kaguosas ning Victoria osariigis valitseb suurim tuleoht viimase viie aasta jooksul, vahendab AFP.

„Umbes 20 majapidamist on kannatada saanud, täpne number tehakse kindlaks, kui politseil on võimalik sinna ligi pääseda ja neid asju otseselt uurida,“ ütles Victoria osariigi peaminister Dennis Napthine. „Praegusel hetkel ei ole meil tõendeid hukkunute kohta, mis on tuletõrjujate ja kõigi päästeteenistuste suurte jõupingutuste tulemus, ning praegu ei ole meil ka tõendeid tõsiste vigastuste kohta. See on meie esimene prioriteet – elude kaitsmine.“

Sajad inimesed veetsid öö evakuatsioonikeskustes, olles olnud sunnitud kodudest põgenema.

Põles ka suur avatud söekaevandus ning põlengu teekonnal oli ees selle lähedal asuv elektrijaam. Napthine'i sõnul teevad päästemeeskonnad väga tõsist tööd, et neid strateegilisi objekte päästa.

Neljapäevaks olid hädaolukorra tasemel veel neli põlengut, sealhulgas 40 kilomeetri pikkune tulerinne Melbourne'i lähistel.

Elanikud rääkisid, kuidas majad põlema lahvatasid. Tuletõrjemeeskonnad teatasid umbes 550 majapidamise päästmisest Keiloris Melbourne'i lennuvälja lähedal.

Tuleoht peaks paljudes piirkondades vähenema, sest esmaspäeval saabub lõunast jahedamat õhku.

Suured maastikupõlengud on Austraalias suvekuudel detsembrist kuni veebruarini tavalised. Eelmisel kuul hävis riigi kaguosas nädalase kuumalaine järel umbes 25 majapidamist. Lääneranniku põlengutes hävis aga samal ajal 56 majapidamist.

Ekspertide sõnul muutuvad kuumalained Austraalias kliimamuutuse tõttu pikemateks ja sagedasemateks.