Peaminister David Cameroni lähedane liitlane Osborne ütleb Euroopa Liidu reformikonverentsil, et Suurbritannia valitsev konservatiivne partei on otsustanud valimisvõidu korral 2015. aastal pidada oma lubadust Suurbritannia ja Euroopa Liidu vahelised sidemed uuesti läbi rääkida ning korraldada seejärel referendum Euroopa Liidu liikmeks jäämise üle, vahendab Reuters.

„Meie otsus on selge: pakkuda välja reform ja lasta siis inimestel otsustada,“ ütleb Osborne kõnest varem avaldatud väljavõtete järgi. „See on see status quo, mis määrab Euroopa inimesed pidevasse majanduskriisi ja jätkuvasse allakäiku. Seega on valik Euroopa jaoks lihtne: reformimine või allakäik.“

Allika sõnul ütleb Osborne, et soovib Suurbritannia Euroopa Liitu jäämist, kuid selle tingimuseks on sisuline reform.

„Minister hoiatab, et nii Suurbritannia jätkuva liikmelisuse tagamiseks kui ka pideva majanduskriisi ja allakäigu vältimiseks on vaja Euroopa Liidu reformi,“ ütles allikas.

Osborne ütleb, et Euroopa majandus on seiskunud ning sellest mööduvad sellised majandused nagu Hiina ja India.

„Me teadsime, et Euroopas on konkurentsivõime probleem juba enne kriisi,“ ütleb Osborne. „Aga kriis on dramaatiliselt kiirendanud majanduslike tektooniliste laamade liikumist, mille tulemusena liigub jõud meie planeedil itta ja lõunasse.“

Euroopa allakäiku peegeldavad Osborne'i sõnul üha vähenev osa maailma patenditaotlustes, suur tööpuudus ning suured heaolukulutused.

„Nagu Angela Merkel on välja toonud, Euroopa arvele langeb seitse protsenti maailma rahvaarvust, 25 protsenti majandusest ja 50 protsenti maailma sotsiaalse heaolu kulutustest. Me ei saa nii jätkata,“ ütleb Osborne.