USA firmale AdvanFort kuuluva laeva meeskonda, kuhu kuulub ka 14 eestlast, hoitakse India Tamil Nadu osariigis kinni alates 18. oktoobrist kahtlustatuna relvade ja laskemoona illegaalses vedamises, vahendab The Independent.

AdvanFort on nõudnud meeskonna vabastamist, väites, et pardal olnud relvi kasutati kaubalaevade kaitsmiseks India ookeanil.

Meeskonna hulgas oli kuus britti, kes on teadetekohaselt kõik endised sõjaväelased, keda nende perekondade teatel hoitakse kinni ebaseaduslikult.

Lääne-Šotimaalt Obanist pärit Yvonne Machugh esitas novembri lõpus petitsiooni Suurbritannia välisministrile William Hague'ile, et viimane sekkuks ja korraldaks kuue briti vabastamise. Nende hulgas on ka Machugh' elukaaslane ja endine langevarjurite rügemendi liige, 33-aastane Billing Irving.

„Need mehed on meie vennad, pojad ja partnerid. Nad on oma eluga riskides teeninud meie riiki Briti armees ja vajavad nüüd Briti valitsuse abi, et nad vabastataks India vanglast, kus neid hoitakse ebaseaduslikult kinni,“ kirjutas Machugh.

„Ma mõistan, et India seadused on omamoodi, nii et see pole nende süü. See on Briti valitsus, kes neid mehi välja ei aita,“ ütles Machugh ajalehele Daily Record.

Machugh' väitel puhkasid meeskonnaliikmed, sealhulgas 17-aastane „Eesti poiss“, laeva pardal lähetuste vahel klientlaevadele, kui nad arreteeriti.

„Kui laeva kapten või omanikud on India seaduse järgi mingi kuriteo sooritanud, ei ole õige mehi vangis hoida. Nad olid lihtsalt laeva reisijad,“ ütles Suurbritannia parlamendi liige Argyllist Allan Reid.

Petitsioonile on alla kirjutanud üle 35 000 inimese.

Välisminister Hague ütles detsembri alguses ITV vahendusel, et Suurbritannia peaminister David Cameron mainis juhtumit India valitsusjuhile Manmohan Singhile ja välisministrile Salman Khursidile.