Kas Lätist on saamas hiinlaste jaoks värav Euroopasse, küsib Prantsuse ajaleht Le Monde. Alates immigratsiooniseaduse vastuvõtmisest 2010. aastal võib Läti ja seega kogu Euroopa Liidu elamislube välja anda välismaalastele, kes investeerivad Läti majandusse või ostavad sealt kinnisvara.

Enamikus Euroopa riikides ei paneks keegi mõnda hiinlast tähelegi. Kuid Läti ei ole immigratsioonimaa. Sajad hiinlased, kes on pärast 2010. aastat saabunud, tekitavad palju küsimusi ja need küsimused on jõudnud parlamenti.

2013. aasta esimese kaheksa kuuga taotles Läti elamisluba 235 hiinlast, mida on kümme protsenti kõigist välismaalastest, kes Läti elamisluba taotlesid. Võrreldes 2012. aastaga on Hiina kodanike Riias sõlmitud kinnisvaratehingute arv kasvanud selle aasta esimese kaheksa kuuga kaheksa korda. See statistika näitab, et vaid üks neljandik Hiina klientidest kaalub Lätis elamist. Ülejäänud üürivad korterid välja ja liiguvad edasi.

Läti ettevõte Baltic Cotton Road pakub abi hiinlastele, kes tahavad sinna elama asuda. „Ostke kinnisvara Lätis, saage viieaastane elamisluba ja reisige vabalt mööda Euroopat,“ öeldakse ettevõtte veebilehel.

Elamisloa võib saada kuu ajaga ja kinnisvara peab olema väärt 70 000-140 000 eurot, sõltuvalt piirkonnast.

Kinnisvaraomanik võib reisida kogu Schengeni viisaruumis ning Baltic Cotton Road lubab klientide vara eest nende eest hoolitseda. Teised firmad pakuvad samu teenuseid ning seda nimetatakse parimaks investeeringuks Euroopasse saamiseks.

Läti valitsuse väitel oli see samm mõeldud kinnisvarasektori toetuseks, kus hinnad järsult kukkusid.