Nuland hoiatas ka, et korruptsioon mõnedes endistes Nõukogude bloki riikides õõnestab usaldust valitud valitsuste vastu, vahendab AFP.

„Korruptsioon on demokraatliku unistuse hävitav tapja,“ ütles Nuland oma kõnes Atlandi nõukogu nimelise mõttekoja ees. „Rahva usaldus valitud valitsuste vastu kahaneb kogu Euroopa kesk- ja idaosas, sest valijad usuvad, et nende juhid hoolitsevad ennekõike oma huvide eest ja rahva omad jäävad teisele kohale.“

Ukraina võimalused kirjutada alla ajalooline assotsiatsioonilepe Euroopa Liiduga said kolmapäeval tõsise löögi, kui parlament ei suutnud kokku leppida eelnõus endise peaministri Julia Tõmošenko vabastamise kohta.

Nulandi sõnul seisavad Ukraina, Gruusia ja Moldova kaks nädalat enne Euroopa Liidu tippkohtumist Vilniuses silmitsi ajaloolise hetkega.

„Ühendriigid tervitavad nende riikide Euroopa valikut ja soovivad, et nad kõik oleksid lõimitud Euroopa perekonda,“ rõhutas Nuland.

Samas väljendas abiriigisekretär muret, et Ukraina võib oma võimalused maha mängida, eriti Tõmošenko vabastamata jätmise tõttu.

„Me ühineme Euroopa Liiduga üleskutses Ukraina juhtidele teha õige ja ajalooline valik oma 45 miljonile kodanikule. Valida oma laste tulevik mineviku vimmade asemel,“ ütles Nuland.

Nuland asus abiriigisekretäri ametisse oktoobris, olles enne seda Hillary Clintoni ajal olnud riigidepartemangu pressiesindaja.