Putin ütles, et ei suhtu Ukraina ja Euroopa Liidu leppesse poolehoiu ega vastumeelsusega. "See pole meie asi," ütles ta pressikonverentsil Interfaxi ja BNS-i vahendusel.

Putini sõnul ei sulge Venemaa oma turu Ukraina kaupadele, kuid nood jäävad ilma kahe riigi osalusega vabaturupiirkonna hüvedest.

"Ukraina ei saa Euroopa Liiduga assotsiatsioonileppe sõlmimise järel tolliliiduga ühineda, sest assotsiatsioonilepe sillutab tee vabakaubandusala loomisele Ukraina ja Euroopa Liidu vahel. Kiiev võtab sellega endale kohustuse juurutada oma territooriumil Euroopa Liidu kaubandusreegleid ja regulatsioone," rääkis Putin.

"Ukraina kaubad satuvad samasse positsiooni nagu teiste WTO liikmesriikide kaubad," lisas ta.

Vene presidendi sõnul peab Ukraina tühistama 7600 tariifi niipea, kui assotsiatsioonilepe jõustub. "See peaks juhtuma 2014. aasta veebruaris," lisas ta.

Putin jätkas, et mõne aastaga avatakse Ukraina turg Euroopa kaupadele 98,5 protsendi ulatuses. "Oleme seisukohal, et meie praeguses majandusarengu etapis on niisuguses ulatuses turu avamine ohtlik ja vastuvõetamatu."

Vene riigipea sõnul tahab Moskva rajada Lissabonist Vladivostokini ulatuvat ühtset Euraasia majandusruumi. "Aga, kui me tahame tagada võrdseid tingimusi ja vältida majanduslikku kahju ning probleeme sotsiaalsfääris, tuleb nendes meetmetes kokku leppida järk-järgult."

"Ukraina kavatseb oma territooriumil kehtestada Euroopa Liidu tehnilised regulatsioonid, mis tähendab, et Ukrainas toodetud kaubad peavad vastama Euroopa Liidu tehnoloogilistele standarditele. Need standardid on väga head, kuid selleks, et neid järgida, peab riik oma majandust moderniseerima. See omakorda nõuab suurel hulgal investeeringuid, mis ulatuvad meie arvutuste kohaselt 100 miljardi euroni. Kust tulevad säärased ressursid?" küsis Venemaa president.

Putini väitel ei tohiks Kiiev oodata Euroopa Liidult laene ega soodustusi, sest temast ei saa bloki liiget. "Meie arvates võib see viia olukorrani, kus Ukraina kaubad tõrjutakse turgudelt välja, peamiselt tolliliidu turult."

"Ukraina peab assotsiatsioonileppe allkirjastamiseks andma nõusoleku liberaliseerida oma põllumajandusturgu. See puudutab karjakasvatust, kariloomi, lihatooteid ja taimi. Kõik need on tõsiste läbirääkimiste teemad. Meie neil kõnelustel ei osale, mistõttu ei saa me lihtsalt kõige kokkulepituga nõustuda ja seda Vene territooriumile üle kanda," selgitas Vene riigipea.

"Oleme valmis oma turgu kaitsma," märkis Putin. Vene presidendi sõnul leppis ta oma Ukraina kolleegi Viktor Janukovitšiga kokku, et peavad enne leppe allkirjastamist veel konsultatsioone.

Ukraina peaks Euroopa Liidu tingimuste täitmise korral ühendusega assotsiatsiooni- ja vabakaubanduslepe allkirjastama novembri lõpus Vilniuses aset leidval idapartnerluse tippkohtumisel.

Viimastel kuudel on Venemaa-poolse surve üle kurtnud Ukraina, Moldova, Armeenia ja Euroopa Liidu praegune eesistuja Leedu.

Tolliliitu kuuluvad hetkeseisuga Venemaa, Kasahstan ja Valgevene, kuid taotluse sellega ühinemiseks on esitanud ka Armeenia ja Kõrgõzstan.