Üksteist kullakangi (13,828 kilogrammi), mida vedasid kaasas 38-aastane Marina Felicita Mayta Ccallohuanca ja 40-aastane Lidia Nolberta Larico Cueva, on kokku väärt 1,4 miljonit Peruu soli (368 000 eurot), kirjutab Peruu ajaleht La Republica oma veebilehel.

Kaks naist sõitsid bussi viimastel istmetel ja nad peeti kinni Cabanillase tollipunktis.

Kulla leidmisele aitas kaasa see, et võimud märkasid naiste puhul närvilisust. Kullakangid oli fooliumi pakituna naiste käekottides. Nad ei suutnud kulla omamist kuidagi seletada. Kumbki ei suutnud esitada dokumenti selle vedamise õigustamiseks.

„Selline viis vedada kulda ühistranspordivahendites on väga ohtlik, sest tõmbab ligi kurjategijaid ning seab ohtu juhid ja reisijad,“ ütles Puno tolli intendent Hugo Barreda Tello.

Peruu politsei kinnitas, et naised värbasid kuritegelikud organisatsioonid, mida nimetatakse kullamaffiaks, mille esimesed sümptomid ilmnesid umbes kolm aastat tagasi.

Eelmisel kuul vahistati Puerto Maldonados 25-aastane Anhela Leyla Larriega Quispe, kes üritas sõita pealinna Limasse 2,250 kilogrammi kullaga. Otsitakse veel üheksat naist, kes on edasi toimetanud üle 60 kilo kulda.

Võimud teatasid veel, et 1. oktoobril vahistati neli noort 716 000 USA dollariga, mis oli pärit mitteametlikust kaevandusest. Nad tabati Camaná tollipunktis soomustatud autos. Raha oli peidetud auto ustesse.

Noorte näol oli tegemist 20-aastase Jorge Luis Mamani Leóni, 18-aastase Jesús Fernándezi, 21-aastase Noemí Quispe Paco ja 18-aastase Katherine Condori Pacoga. Viimane on La Rinconada kaevanduse omaniku tütar, niisiis arvatakse, et raha tuli mitteametlikust kaevandamisest.

On selgunud ka, et Peruu politsei uurib mitmeid boliivlaste maffiaid, mis tegelevad kulla salaja vedamisega Peruusse, kus eelistavad makse maksta.

Eesti Päevaleht kirjutas, et Peruus narkosmugeldamise süüdistuse saanud kahe eesti neiuga kohtunud Eesti konsul Sten Schwede ütles, et tüdrukutele pakutud töö oli samuti kulla vedamine ja neid üllatas, kui neile anti Peruus tühjana näiv kohver.