Mingeid üllatusi Baieri valimised ei pakkunud, teatab Deutsche Welle. Pärast pühapäevast sündmustevaest valimisõhtut on kõik Baieris taas tavapärane. 2008. aastal valisid baierlased vaba demokraatliku partei (FDP) ebareeglipäraselt CSU koalitsioonipartneriks, kuid CSU on suutnud selle vääratuse nüüdseks korrigeerida.

CSU-l on Baieris taas absoluutne enamus. FDP selge häving polnud mingi ootamatus. Sotsiaaldemokraatlik partei (SPD) on võrreldes 2008. aastaga veidi hääli juurde saanud, kuid mitte piisavalt, et hellitada võidulootusi eeloleval pühapäeval aset leidvatel föderaalvalimistel.

Mitte kõik ei läinud Baieri valimistel nii, nagu oodatud. Hirm madala valimisaktiivsuse ees osutus asjatuks. Osa võttis 65 protsenti hääleõiguslikest, mida on seitse protsenti rohkem kui viis aastat tagasi. Kõige rohkem sai sellest kasu CSU, mis on seda tähelepanuväärsem, et partei suutis mobiliseerida oma toetajad vaatamata sellele, et on võimul.

Kõik väiksemad erakonnad said vähem hääli kui viis aastat tagasi. Toetajaid said juurde ainult CSU ja SPD. Baieri valimistulemused ei ennusta siiski täpselt ette 22. septembril toimuvate üleriiklike valimiste tulemusi. Üks põhjus on see, et Baieris ei kandideerinud 2013. aasta alguses asutatud euroskeptiline erakond Alternatiiv Saksamaale (AfD).

Föderaalvalimistest võtab AfD aga osa ning loodab röövida hääli Merkeli CDU-lt. Mitte kõik CDU/CSU valijad pole Merkeli Euroopa Liidu poliitikaga rahul. Niisiis küsitakse CDU peakorteris, kui paljud varasemad CDU toetajad hääletavad seekord AfD poolt.

FDP valimistulemustel Baieris on veelgi suurem mõju Merkeli jaoks pühapäeval ees seisvatel valimistel. FDP sai Baieris hädised kolm protsenti häältest, mis on alla viieprotsendilise künnise, ning erakond jääb seega Baieri Landtagist välja. Enamik eksperte arvab, et paljud CDU/CSU toetajad võivad hääletada FDP poolt kaastundest, mistõttu võivad Baieri valimistulemused liidukantsleri parteile ohtlikuks osutuda.

CDU ei soovi ametlikult loovutada ühtki häält oma praegusele koalitsioonipartnerile FDP-le, mida väljendas pärast Baieri valimisi selgelt CDU peasekretär Hermann Gröhe. Saksamaal annavad valijad kaks häält: ühe otse kandidaadile ja teise parteile. Varasem kogemus näitab, et CDU juhtkond ei pruugi soovitada oma valijatel anda teist häält teisele erakonnale, kuid hääletajad võivad ülalt tulnud korraldusi ignoreerida, et erakonda võimul hoida.

Saksa erakonnad peavad saama 50 protsendi valijate toetuse, et valitseda, ning tihti on see võimalik ainult koalitsioone moodustades. On spekuleeritud, et CDU võib julgustada oma valijaid andma teist häält FDP-le, et kindlustada FDP Bundestagi pääsemine, et FDP võiks koalitsioonipartneriks edasi jääda. Teiste koalitsioonipartneritega ei paista CDU praegu arvestanud olevat.

Sotsiaaldemokraatide jaoks on isegi mõni juurde saadud protsent traditsiooniliselt konservatiivses Baieris edu. Merkel on SPD kantslerikandidaadist Peer Steinbrückist küsitluste järgi endiselt kaugel ees, kuid viimane vähendab aeglaselt vahet. Hiljutine keskmise sõrme näitamine ajakirja esikaanel ja sellega seotud skandaal ei ole Steinbrücki mainele märkimisväärselt mõjunud.