USA riigisekretär John Kerry ütles, et aset leidnud sündmused olid taunitavad ja tõeline löök lepitusprotsessile, vahendab BBC News.

„See on pöördeline hetk kõigi egiptlaste jaoks,“ ütles Kerry. „Tee vägivalla suunas viib ainult suuremale ebastabiilsuse, majandusliku katastroofi ja kannatusteni.“

ÜRO peasekretäri Ban Ki-mooni büroo teatas, et peasekretär avaldab kahetsust, et Egiptuse võimud on valinud jõu kasutamise meeleavaldustele reageerimiseks. Ban on avalduse järgi teadlik, et suur enamus Egiptuse rahvast tahab, et nende riik liiguks edasi rahumeelselt egiptlaste juhitud protsessis õitsengu ja demokraatia suunas.

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Catherine Ashton mõistis vägivalla karmilt hukka ja kutsus üles ülimale vaoshoitusele.

„Vaid kõigi egiptlaste ja rahvusvahelise kogukonna kontsentreeritud jõupingutused võivad viia riigi tagasi kõiki kaasa haarava demokraatia teele ning aidata üle saada Egiptuse ees seisvatest väljakutsetest,“ ütles Ashton.

Suurbritannia peaminister David Cameron ütles, et vägivald ei lahenda midagi.

„Mida Egiptuses vaja läheb, on tõeline üleminek tõelisele demokraatiale. See tähendab kompromissi kõigilt pooltelt,“ ütles Cameron.

Saksamaa välisminister Guido Westerwelle ütles, et kolmapäevased sündmused on vägivalla väga ohtlik eskaleerumine, ning Prantsusmaa nõudis mahasurumise viivitamatut lõpetamist.

Türgi peaminister Recep Tayyip Erdoğani administratsioon nimetas vägivalda tõsiseks löögiks demokraatia juurde naasmise lootustele.

Pärast vägivallalainet teatas Egiptuse asepresident Mohamed ElBaradei oma tagasiastumisest ajutisest valitsusest.

„Ma ei saa jätkata vastutuse võtmist otsuste eest, millega ma ei nõustu, ning ma kardan nende tagajärgi. Ma ei saa võtta vastutust ühegi veretilga eest,“ ütles ElBaradei oma avalduses.

Teadetekohaselt puhastati väiksem protestilaager Kairo Nahda väljakul kiiresti, kuid mitu tundi kestsid kokkupõrked pealaagri juures Rabaa al-Adawiya mošee juures.

Egiptuse televisiooni teatel olid julgeolekujõud õhtuks saanud sündmuskoha üle täieliku kontrolli ning lubasid meeleavaldajatel lahkuda.

Moslemivennaskonna väitel hukkus kahe laagri laialiajamise käigus üle 2000 inimese.

Teadetekohaselt vahistati mitmeid moslemivennaskonna juhte, sealhulgas Essam El-Erian ja Mohamed El-Beltagi, kelle 17-aastane tütar väidetavalt tapeti.

Hukkus ka telekanali Sky News kaameramees Mick Deane, nagu ka Gulf Newsi reporter Habiba Ahmed Abd Elaziz, kes küll polnud sel hetkel tööpostil.