"Nüüdsest ei ole ühelgi paadiga Austraaliasse saabuval asüülitaotlejal võimalust saada põgenikuna Austraalias peavarju," ütles Rudd koos Paapua Uus-Guinea peaministri Peter O'Neilliga BNS-i vahendusel ajakirjanikele esinedes.

Austraalia mandrist rohkem kui 2000 kilomeetri kaugusel asuvale Jõulusaarele saabuvad varjupaigataotlejad saadetakse Paapua Uus-Guinea Manause saare põgenikekeskusesse, kus otsustatakse nende edasine saatus.

"Kui leitakse, et nad on ehtsad põgenikud, paigutatakse nad Paapua Uus-Guineasse," seletas Rudd.

Austraalia sulgemise eesmärk on mõjutada asüülitaotlejaid loobuma peamiselt Indoneesiast ette võetavatest ohtlikest pikkadest merereisidest. Eriti puudutab see nn majandusmigrante, kes ei põgene tagakiusamise eest, vaid loodavad Austraalias lihtsalt paremat elu.

Austraalia on paatidega saabuvate asüülitaotlejate tulvaga tõsiselt hädas, sel aastal ulatub nende arv juba üle 13 000, sajad on aga teel uppunud.

"Austraallased ei taha enam näha inimesi oma vetes uppumas," ütles Rudd, kelle otsustavad sammud on seotud ka sel aastal peetavate valimistega, mille tähtsaks teemaks tõotavad asüülitaotlejad kujuneda.

"Meie riigil on kõrini inimsmugeldajatest, kes kasutavad asüülitatolejaid ära ja lasevad neil tormisel merel uppuda."