Keskerakonna pressiesindaja sõnul tekkis seesugune olukord seoses tõrgetega mittetulundusühingute ja sihtasutuste elektroonilises registris ning sellest tulenevast infosulust.

"Alates 2012. aasta detsembrist käesoleva aasta juunikuuni ei kustutatud rahvastikuregistri andmete põhjal surnud inimesi mittetulundusühingute ja sihtasutuste registrist. Sarnane tõrge ilmnes ka erakonnavahetuste puhul, kus erakonda vahetanud inimene lisati uude erakonda ning arvati välja eelmisest, kuid erakonda, millest inimene välja astus, ei informeeritud muutusest," ütles Keskerakonna pressiesindaja Taavi Pukk.

Pressiesindaja sõnul hõlmavad ERJK poolt tõstatatud liikmemaksud üksnes käesoleva aasta teisest kvartalit ning seitsme inimese liikmemaksu kogusummas seitse eurot.
Nende inimeste eest on tasunud liikmemaksu kas piirkonna või osakonna juhid teadmata veel nende surmast. Liikmemaksu tasumine teise isiku eest ei ole keelatud ning seda võimalust kasutatakse mõnikord piirkondade poolt premeerimaks ja tänamaks näiteks staažikamaid või aktiivsemaid liikmeid, selgitas Pukk.

"Rõhutame, et kui elektroonilisest registrist informatsioon isiku surmast erakonna büroosse ei jõua ning sellest ei teavita ka lahkunu lähedased või tuttavad, siis polegi sisuliselt võimalik erakonnal sellest teada saada," ütles Pukk ja lisas, et erakondadel puudub ligipääs rahvastikuregistrile.

Keskerakond lubas anda erakondade rahastamise järelevalve komisjonile olukorra osas vajalikud selgitused.

Erakondade rahastamise järelvalve komisjoni (ERJK) kontroll näitas, et Keskerakond näitas liikmemaksu maksjatena ka isikuid, kes tegelikkuses on juba mõnda aega surnud. Erakonnale otsustati saata kiri surnute nimekirjaga, et aruannet parandada ja analüüsida, kuidas selline asi sai juhtuda.