See on pannud mind mõtlema, et kõigil eesti meestel oleks kasulik vähemalt paar kuud oma elust Itaalias või Hispaanias elada. Esiteks on see avardav, teiseks annab elementaarsed suhtlemisoskused.

Ma ei ütle, et eesti mehed ei oskaks üldse suhelda, paljud oskavad vägagi hästi. Kuid enamasti jäävad nad võõraste teemade, inimeste ja olukordadega kimpu, kipuvad sulguma endasse ja tunnevad ka ise end kohmetult.

Ilmselt suurem osa meist teab, mis tunne on, kui ei oska midagi öelda, ei oska kuidagi olla. Näiteks liftis võõra inimesega või pooltuttavaga bussis kohtudes. Kuidas olla, mida öelda, kas üldse öelda või hoopis teeselda, et teda pole siin.

Paar kuud Itaalias kasvatab selle kohmetuse kohe välja. Seal õpib ruttu eesmärgita suhtlema. Jah, kõlab mõttetult: milleks suhelda, kui pole, millest rääkida, ja pole, miks rääkida. Kuid igapäevaelus on mittemillestki, tühjast-tähjast, maast-ja-ilmast rääkimise oskus tihtilugu kuldaväärt. See aitab luua häid kontakte, jätta endast head muljet, panna teisi inimesi mugavalt tundma. Ja pealegi: igaühel on tegelikult teisele midagi anda nii kogemuste, teadmiste osas, või kas või ainult emotsioone, mis polegi nii vähe, kui võiks arvata.

Hea suhtleja muudab mõnusaks ajaviiteks iga hetke, mil viibid temaga koos.

Suhtlemine on õpitav. Paraku tundub, et suurimad suhtlejad on kas müügimehed või nillijad. Harva juhtub, et kohtad Eestis mõnda meest, kes naisega niisama juttu räägiks.

Itaalias läheb vestlus lahti aga tänavale astudes. Astudes bussi, alustab itaallane kohe vestlust esimese ettejuhtuvaga, keda näeb. Ja nii jätkub see kõikjal ja igal pool. Bussist väljudes jäetakse hüvasti. Kõlab pentsik, võibolla isegi tüütu ja ülepingutatud, kuid millise väärtusliku kooli see annab. Paar kuud sellises keskkonnas ja tagasi kodumaal olles ei ole enam probleem võõra inimesega vestelda. Ei ole vaja enam ajusid puruks pingutada, et vestlusteemasid välja mõelda, ohutu teemade tsoon on nii selge, et libastumine on lausa raske.

Võibolla on oht vaid selles, et Eesti naised kipuvad sellisesse mehesse armuma. Nad ei ole sellise elegantse ja vaba meestepoolse suhtlusega harjunud. Ent kui hull see ikka on, kui sinusse armutakse? Ma arvan, et selle elab üle.

Igal juhul soovitan kõigil eesti poistel, noormeestel ja meestel viibida mõned kuud temperamentse rahvaga koos, see on avardav, vabastav, arendav, üllatav kogemus, mis lisab väärtuslikke oskusi.