Ju pole mina piisavalt kompetentne sellele küsimusele vastama. Olen rännanud Aasias, Aafrikas, Euroopa kordi ja kordi läbi seigeldud. On uuritud suurt endist NSVL-i, Skandinaaviat, aga sinna, kus rahamärgil dollar, pole jalga veel saanud. Seega ehk just seal, suurel kõigi võimaluste maal ongi siis see toit meie omast kallim. Neid odavamaid riike aga jääkski siin ilmselt üles lugema.

Tõsi ta on, miskit kallimat ehk ikka leiab. Näiteks piim on siiani Kreeka saartel kallim kui meil, samas mujal mitte. Loomulik ka, neil seal pole neid lehmi eriti kusagil pidada. Meie piimapaki hind aga ei käi mitte ainult üle jõu, vaid ka üle mõistuse.

Vanasti, kui mehed Soome tööle läksid, osteti toiduladu tühjaks. Aga nüüd, naerma ajab, kõik on seal kui mitte sama hinnaga, siis isegi odavam. Keegi ei vea enam makarone ja supipurke kaasa. Isegi leiba mitte, sest nutikad naabrid, venelased ja lätlased, on ammu Soomes sisse seadnud poed, kust musta leiba ja Tallinna kilu osta saab. Tõsi, võimalik, et vähe kallimalt kui siin, samas päris kindel ei ole.

Mäletan veel aegu, kui reisile minnes ikka kuivpajuk kaasa sai pakitud. Nüüd on vastupidi. Tulles ostaks võõramaa poed toidust lagedaks. Noh, seda alati ei jaksa, eks siis söön seal. Ahmin head ja paremat sisse nagu näljahädaline, sest siin, oma kodumaal, oma ausa tööga teenitud sentide eest ma seda lubada ei saa. Kurb aga pidulik. Sest teate, üks hea asi kaasneb selle probleemiga veel. Nimelt on Mujal ka odavam puhata. Teadagi vajame sööki ka puhkuse ajal. Öömaja ka ja mõlemad on mujal kordades odavamad.

Kes viitsib, läheb vaatab nädalakese maailma, saab heast paremast söönuks-joonuks. Huvitav ka. Teised, kes ei saa või ei taha, saavad sama raha eest lubada siin nädalavahetuse. Valik on teie.
Ah jaa, lihtsalt jutu jätkuks, suitsud on meil siiski enamasti odavamad kui mujal. Hea seegi, ikka parem kui mitte midagi!