Siseministrid arutavad nõukogul EUROPOLi põhimääruse eelnõu ning lepivad kokku ühised prioriteedid raske ja organiseeritud kuritegevuse vastaseks võitluseks eelseisval viiel aastal, vahendas siseministeerium.

Siseministri sõnul on Eesti seisukohalt oluline, et EUROPOList kujuneks keskne asutus operatiivinfo vahetamisel ja analüüsimisel, mis toetaks raske kuritegevuse vastast võitlust liikmesriikides. „EUROPOL toimib juba täna, ent liikmesriikide õiguskaitseasutuste vaheline infovahetus tuleks viia uuele tasemele,“ ütles Vaher.

Euroopa Komisjoni poolt esitatud EUROPOLi põhimääruse eelnõu näeb ette kohustusliku infovahetuse liikmesriikide vahel ning loob EUROPOLi infosüsteemi uuendamise kaudu paremad eeldused operatiivinfo töötlemiseks ja kasutamiseks.

EUROPOLi tuleviku arutelu kõrval lepivad siseministrid kokku prioriteedid raske ja organiseeritud kuritegevuse vastaseks võitluseks ajavahemikuks 2014‒2017. EUROPOLi koostatud ohuhinnangu SOCTA alusel on prioriteetsete valdkondadena määratletud illegaalne migratsioon ja inimkaubandus, küberkuritegevus, narkokaubandus, käibemaksupettused, võltsitud kaubamärkide kasutus, relvakaubandus ja mobiilsete gruppide poolt toime pandud varavastased kuriteod. Iga prioriteedi kohta on kavas koostada eraldi tegevuskavad ning kavandada ühisoperatsioonid.

„Eesti seisukohalt on eriti oluline panustada Euroopa tasandil narkokaubandust ning küberkuritegevust puudutavasse koostöösse,“ märkis Vaher.

Lisaks käsitletakse nõukogul vaba liikumise kuritarvitustega seonduvaid küsimusi, eesistujariik Iirimaa annab ülevaate Schengeni reformi puudutavate eelnõude, teadlaste ja üliõpilaste direktiivi, hooajatöötajate direktiivi ning ettevõttesiseselt lähetatud töötajate direktiivi menetluse hetkeseisust. Euroopa Komisjon tutvustab ülevaadet Schengeni ala toimimise kohta ning Kreeka annab ülevaate varjupaigasüsteemi reformi elluviimisest.

Toimub ka siseministrite arutelu terrorismi ja radikaliseerumise ohjeldamise teemal, kus Suurbritannia ja Prantsusmaa siseministrid on lubanud anda ülevaate viimastel nädalatel sõdurite vastu toime pandud rünnakute tagamaadest.