Reformierakonna sisevalimiste tulemuste pettust uuriva komisjoni juht Väino Linde lausus eile õhtul "Aktuaalses Kaameras", et sisevalimiste pettuseks andis 2011. aastal käsu Lääne-Viru maavanem Einar Vallbaum ja sel aastal Kristiina Ojuland.

Linde sõnul näitasid kogutud tõendid, et pettuse vahetu toimepanija oli erakonna Lääne-Viru arendusjuht Taimi Samblik, kuid ta tegi seda 2011. aastal Einar Vallbaumi ja 2013. aastal Kristiina Ojulandi korraldusel.

Kuna aga pettuse süüdlaste väljaviskamine pole antud komisjoni pädevuses, vaid seda teeb erakonna juhatus lähtudes aukohtu seisukohtadest, siis kogunebki aukohus täna neid seisukohti võtma.

Aukohus võtab istungil aluseks häälteskandaali uurinud töörühma raporti ning veelkord kuulatakse üle Lääne-Viru piirkonna juht Kristiina Ojuland, piirkonna arendusjuht Taimi Samblik ning maavanem Einar Vallbaum.

Reformierakonna kodulehe andmete on erakonna aukohus moraali ja südametunnistuse indikaator, kohtumõistja ja lepitaja.

Aukohus arutab erakonnasisese solidaarsuse rikkumisi ning annab hinnanguid erakonna maine kahjustamise kohta. Aukohtul on õigus esitada erakonna juhatusele ettepanek arvata erakonna väärtuste ja põhikirjaga vastuollu läinud liige erakonnast välja.

Aukohtu liikmed valib erakonna volikogu ning kohus koguneb nii tihti, kui vajalik, ja nii harva, kui võimalik.

Reformierakonna aukohtusse kuuluvad esimees Andrus Umboja ja liikmed Erik Salumäe, Paul-Eerik Rummo, Heli Suvi ja Madis Timpson.