„Kõigi Lääne-Balkani riikidega on Euroopa Liidul viisavabadus, välja arvatud Kosovoga. Loodan, et ka see muutub peagi,“ ütles ta.

Välisminister Paet ja Hoxhaj kirjutasid täna Tallinnas alla nii Eesti ja Kosovo vahelisele tagasivõtulepingule kui ka selle rakendusprotokollile.

Paeti sõnul on Kosovo teinud viimasel ajal olulisi samme suhete normaliseerimisel Serbiaga ning see on oluline ka nii Serbia kui Kosovo suhete tugevdamiseks Euroopa Liiduga.

„Eesti toetab Kosovo lõimumist Euroopa Liiduga, sest see kindlustab muu hulgas ka julgeolekut sealses piirkonnas. Toetame stabilisatsiooni- ja assotsiatsioonilepingu läbirääkimiste alustamist Kosovoga,“ lausus Paet.

„Kokkulepe Kosovo ja Serbia vahel Põhja-Kosovo osas oli ajalooline samm ning nõudis mõlemalt poolelt suurt kompromissivalmidust,“ lisas ta.

Paeti sõnul on nüüd tähtis Kosovo ja Serbia vahelise kokkuleppe rakendamine. „Loodame, et Kosovo ja Serbia näitavad ka selles osas jätkuvalt head tahet,“ lisas ta.

Eesti on valmis jagama oma kogemust reformide läbiviimisel

Euroopa Liidu õigusriigi EULEX missiooni kohta Kosovos märkis Paet, et Eesti on missiooni toimimisse järjepidevalt panustanud. Praeguse seisuga lõppeb missiooni mandaat 2014. aasta suvel.

„Eesti leiab, et missioon peaks ka pärast 2014. aasta suve jätkama, sest see ei ole veel täielikult täidetud,“ lausus Paet. „Hindame missiooni töö edukust piirivalve, politsei ja tollisektoris, kuid õiguskaitse valdkonnas ning Põhja-Kosovo osas on missiooni ülesanded veel täitmata,“ lisas ta.

Paeti sõnul on Eesti valmis Kosovoga jagama oma kogemusi reformide läbiviimisel. „Eesti koos Soomega viib hetkel ellu projekti sisejulgeolekualase kõrghariduse ülesehitamiseks Kosovos,“ märkis ta.

„Samuti võivad Kosovole huvi pakkuda Eesti oskused ja kogemused erinevate e-lahenduste juurutamisel, et viia läbi avaliku halduse ning justiitssüsteemi reformi,“ lisas ta.