Delfi juhtkirja pealkiri, mis viitab riiklikule katusepakkumisele, on küll karm hinnang, kuid teisiti on meie valitsuse tegemisi keeruline nimetada. Meie maksusüsteemi suurimaks plussiks on ühetaolisus ja lihtsus, aga selle miinuseks on see, et maksustamine algab Eestis juba liiga väikeselt sissetulekult.

Peaminister Andrus Ansipile meeldib meie edu (mitte ebaedu!) võrrelda teiste Eurooa Liidu maadega, aga millegipärast ei soovi ta kunagi rääkida detailidest, mis siiski näitavad, et meie edu hind on see, et riik on lubamatult paljude inimestega halastamatu makse kogudes. Me ei tea, kas Ligi idee tulumaksuvaba miinimumi tõsta oli tema soolo või erakonna läbi arvutatud strateegia, kuid see samm tuleks võimalikult kiiresti ära astuda.

Delfi usub, et meie praegune üldine maksusüsteem on jätkusuutlik, kuid süsteemi tugevust ei näita jäikus, vaid siiski paindlikkus. Vaeste ja endaga läbi raskuste toimetulevate inimeste hulk on meil väga suur. Oleme nõus riigi suhtumisega, et nad peavad endale töö leidma, mitte jääma ootama, et riik aitab ja aitab ja aitab... Aga maksusoodustustega on võimalik lühiajaliselt inimesi motiveerida end kokku võtma.

Ja nüüd, juba kevadel, jäävad riigi hambusse pensionärid. Kuigi kunagine sotsiaalminister Hanno Pevkur, kes soovitas vanainimestel koos elada, sest nii on soodsam, on ministriameti uue vastu vahetanud, näib tema ideloogia püsivat. Kui riik hakkab maksustama pensionäre, kelle igakuine sissetulek on üle 336 euro, siis see näitab, et riik siiski ei hooli vanainimestest. Kas keegi kujutab üldse ette, kuidas on 336 euroga võimalik kallinevas maailmas hakkama saada? Ei kujuta, eks! Ja kui mõni vanainimene leiab tööd ja tahab töötada, siis initsiatiiv väärikama vanaduspõlve poole koheselt ka maksustatakse...

Delfi on kindel, et Eesti maksusüsteem ei vaja reformi, vaid maksusüsteem vajab detailide parandamist, et kõik, sõltumata vanusest, saaksid väärikamalt kasvada, elada ja vananeda.