Eelmisel nädala Washingtonis avaldatud raport seab riigid ritta kaheksas kategoorias, mis puudutavad seaduslikkust: valitsuse võimupiirid, korruptsioon, turvalisus, põhiõigused, avatud valitsemine, seadustest kinnipidamise järelevalve, tsiviilõigus ja kriminaalõigus. Raporti koostamiseks intervjueeriti 97 000 tavakodanikku ning enam kui 2500 eksperti 97 riigis, teatab World Justice Project.

„Eesti juhib regioonis kõigis kategooriates peale kahe ning paigutub ülemaailmselt esimese 20 hulka kõigis kategooriates peale ühe tänu hästitöötavatele ja avatud institutsioonidele. Administratiivsed agentuurid ja kohtud on usaldatavad, efektiivsed ja korruptsioonivabad ning põhiõigused on tugevalt kaitstud. Teisest küljest on kuritegevuse tase Eestis kõrgem kui enamikus teistes kõrge sissetulekutasemega riikides. Kohtuasjade venimised on teine valdkond, mis vajab tähelepanu,“ öeldakse raportis.

Küsitlus viidi Eestis läbi Tallinnas, Tartus ja Narvas.

Eesti naabritest on Soome esiviisikus kuues kategoorias ja esikümnes kõigis kategooriates. Probleemina tuuakse välja välismaalaste ja rahvusvähemuste diskrimineerimist politsei poolt.

Rootsi on kogu maailmas esikohal neljas kategoorias (korruptsiooni puudumine, põhiõigused, avatud valitsemine ja seaduste täitmise järelevalve) ning esikümnes kõigis kategooriates. Rootsi valitsuse agentuurid ja kohtud on efektiivseimad ja läbipaistvaimad maailmas. Kõige halvema tulemuse sai Rootsi tsiviilõiguse valdkonnas peamiselt kohtuprotsesside venimise tõttu.

Venemaa institutsionaalset keskkonda iseloomustatakse korruptsiooni, karistamatuse ja poliitilise sekkumisega. Tsiviilkohtud on küll kättesaadavad ja suhteliselt efektiivsed, kuid neid peetakse korrumpeerunuiks. Kriminaalkohtute süsteem on suhteliselt efektiivne, kuid ka seda häirib korruptsioon ja seaduserikkumised. Muret teevad ka omandiõiguste kaitse ning põhiõiguste, nagu arvamusvabaduse, kogunemisvabaduse ja privaatsuse rikkumised. Tugevad küljed on töötajate õiguste tugev kaitse ning administratiivsete protseduuride suhteliselt efektiivne iseloom.

Lätit ja Leedut raport ei kajastanud.

Raportiga saab täismahus tutvuda SIIN.