"Ma teiste komisjoni liikmete eest rääkida ei julge, aga mina kui prokuratuuri esindaja jäin selles küsimuses neutraalseks. Seda väga lihtsalt põhjusel: kuna Silver Meikar oli asjaosaline selles kõigile teadaolevas kriminaalmenetluses, siis meie otsus on kajastatud kriminaalmenetluse lõpetamise määruses ja meie professionaalne eetika ei luba anda väljaspool menetlust enam hinnanguid," põhjendas Aas Meikari küsimuses mitteosalemist Delfile.

Aas lisas, et Meikarile kodanikujulguse märgi andmise hääletamise ajal jäi tema lihtsalt erapooletuks.
Rääkides kodanikujulguse märgi laureaatidest, ütles Aas, et tänastes märgisaajates oligi eelkõige kodanikujulgust ja mehelikkust teiste abistamiseks. 

"Ma arvan, et siin ei ole küsimus ainult julguses, vaid küsimus on ka nende au-ja moraalitundes. Õnneks on Eestis ikka piisavalt neid inimesi, kes nähes hätta sattunud inimest või kuriteo toimepanemist, leiavad enda kohustuse olevat sekkuda ja nii halvemad tagajärjed ära hoida," ütles Aas.

Peaprokurör lisas, et tegusid, millel oleks ilma sekkumiseta tõsised tagajärjed olnud, oli tegelikult veelgi. Seega tänas Aas õiguskaitseorganite ja riigi poolt ka kõiki neid inimesi, kes selliseid tegusid olid teinud, kuid kes seekord aumärki mingil põhjusel ei pälvinud.

Täna anti justiitsministeeriumis üle kodanikujulguse aumärgid, et tunnustada neid, kes on kurjategija tabanud, sellele oma julge tegutsemisega kaasa aidanud või sekkunud kuriteo ära hoidmiseks.

2012.aastal said aumärgid Mati Tammeleht, Gustav Martin, Karel Sootalu, Rauno Prikk, Sander Kalju, Ralf Toomel ja Harri Valge, samuti anti välja postuumselt tänukiri Arkadi Barinovile.

Delfi toimetus esitas kodanikujulguse aumärgi kandidaadiks Silver Meikari tema ülestunnistuse eest, et ta on kaasa aidanud Reformierakonna varjatud rahastamisele. Sellest alguse saanud kriminaalasjas oli kahtlustatavaks ka justiistminister Michal. Meikar autasu täna ei saanud.

Kodanikujulguse aumärke, millega riik väärtustab kodanike julgust kuritegude ärahoidmisel ja kuriteoohvrite abistamisel, annab justiitsminister välja alates 2004. aastast.

Kodanikujulguse aumärkide žürii juht oli kriminaalpoliitika asekantsler Kristel Siitam-Nyiri ja sinna kuulusid peaprokurör Norman Aas, politsei- ja piirivalveameti peadirektor Raivo Küüt, kuriteoennetuse nõukogu liikmed kriminaalõiguse professor Jaan Sootak ja Tartu Ülikooli avaliku õiguse instituudi juhataja asetäitja Jüri Saar.