"Reformierakond on palunud komisjonilt korduvalt Silver Meikari tegevusele hinnangut. Ehkki ligi viis kuud kestnud uurimine ning ka ERJK pole öelnud, et Reformierakond on vastu võtnud keelatud annetuse, on komisjoni seisukoht - et kuivõrd Silver Meikar ise ei tea, mis raha ta on toona erakonnale annetanud, siis tuleks see kanda riigieelarvesse - Reformierakonna jaoks aktsepteeritav," kinnitas erakonna peasekretär Martin Kukk BNS-ile.

Silver Meikar tunnistas kevadel Postimehes ilmunud arvamusloos, et on viinud Reformierakonnale kokku 115 000 krooni ehk umbes 7350 euro ulatuses teadmata päritoluga raha.

Kuke kinnitusel soovib erakond vabaneda ka teistest Silver Meikariga seotud annetustest, mida ta ise ei ole ajakirjanduses maininud. "Annaksime need heategevuseks. Põhjus on lihtne - erakonnal ei ole kuidagi võimalik kontrollida ja veenduda, kas ka need annetused on tehtud tema enda vahenditest või mitte."

Seoses Reformierakonna järelepärimisega otsustas erakondade rahastamise järelevalve komisjon oma möödunud nädala neljapäeval toimunud istungil teha Reformierakonnale ettepaneku kanda Silver Meikari poolt vahendatud annetused riigieelarvesse, kuivõrd Silver Meikari ja Kalev Lillo ütlustele tuginedes puudub selgus raha päritolu kohta. Seega on komisjoni hinnangul tegemist keelatud anonüümse annetusega, mis erakonnaseaduse kohaselt tuleb kanda riigieelarvesse, teatas riigikogu pressiesindaja BNS-ile.

Sama põhimõtet tuleb komisjoni hinnangul rakendada ka teiste sarnaste Reformierakonnale tehtud annetuste suhtes, kus riigiprokuratuurile antud ütlustele tuginedes puudub selgus raha päritolu kohta. Selleks otsustas komisjon teha järelepärimine prokuratuurile, et saada teavet, kes ja kui suures ulatuses sarnaselt veel Reformierakonnale annetas.

Alates 1997. aastast Reformierakonda kuuluv Silver Meikar tunnistas kevadel Postimehe arvamusloos, et annetas Reformierakonnale suuri summasid, mille sai partei töötajalt Kalev Lillolt ning mille päritolu ta ei teadnud. Meikar kirjutas, et ta annetas 2009. aasta 3. detsembrist kuni järgmise aasta 17. veebruarini Reformierakonnale raha kuuel korral kokku 115 000 krooni ulatuses, kusjuures summad ulatusid 10 000 kroonist 25 000 kroonini. Meikari väitel andis selle raha talle Lillo.