„2013. aasta riigieelarve ja sellega seotud eelnõud jõudsid riigikokku 27. septembril. Vaatamata juba suvel alanud propagandakärale pole aga valitsus suutnud senini üle anda peretoetuse seaduse muudatusi,“ vahendas SDE riigikogu sotsiaalkomisjoni liikme Heljo Pikhofi sõnu.

Hetkel võib eelarvekavast välja lugeda vaid seda, et uuel aastal on kavas anda peretoetuste maksmiseks juurde 4,7 miljonit eurot ja sama suurusjärgu võrra vähendada toimetulekutoetuste real olevat summat.

„Kui uskuda Reformierakonna ja IRL-i poliitikute lubadusi, siis peaksid 1. juulist saama kõige enam abi vajavad lapsed juurde 9,59 eurot. Kolmandate ja järgmiste laste puhul on jutt käinud 20 eurost ja suurenema pidi ka kolmikute toetus,“ ütles Pikhof.

Pikhofi hinnangul ei lahenda need muudatused sügavaid probleeme ega tõsta sündivust, kuid kahtlemata peaks valitsus esitama parlamendile eelnõu, mida saadikud saaksid arutama ja parandama asuda, kuna aasta lõpuni on jäänud vaid kaks ja pool kuud.

Sotsiaaldemokraadid on veendunud, et lastetoetusi ei tohi muuta toimetulekutoetuse üheks osaks ehk teha neist sisuliselt vaesustoetused. „Laste vaesusega võitlemiseks on teised meetmed. Meie seisame selle eest, et tõuseks kõigi laste toetus,“ lausus Pikhof.