Õiguskantsler leidis tänases avalduses, et riigikogu liikmete juures läbiotsimisteks andis loa prokuratuur, nagu nõuab kehtiv seadus. Õiguskantsleri hinnangul on aga seadus põhiseadusega vastuolus, kuna lubab riigikogu liikmete juures läbi otsida ilma riigikogu eelneva nõusolekuta.

Riigikogu liikmete saadikupuutumatuse põhiseadusvastase rikkumise tõttu ei pea õiguskantsler põhjendatuks esitada riigikogule ettepanekut anda nõusolek Toobali ja Laasi suhtes süüdistusakti koostamiseks. Õiguskantsler tagastas täna taotlused riigiprokuratuurile

Kuna põhiseaduse järgi on seaduse või muu õigusakti kehtetuks ning põhiseaduse sätte ja mõttega vastuolus olevaks tunnistamise pädevus riigikohtul, siis kaalub õiguskantsler lisaks riigikogu liikmeid Priit Toobalit ja Lauri Laasit puudutavate taotluste tagastamisele ka kriminaalseadustiku ja põhiseaduse vastuolu tuvastamiseks riigikohtusse pöördumist.

"Kaalun selles küsimuses erandkorras riigikohtusse pöördumist vaatamata asjaolule, et riigikogu toetas minu 21.03.2012 ettepanekut ning riigikogu menetluses on asjakohane eelnõu," kirjutab Teder enda saadetud avalduses.

Riigi peaprokurör Norman Aas pöördus 7.09.2012 õiguskantsleri poole kahe taotlusega riigikogule ettepaneku tegemiseks riigikogu liikmetelt Priit Toobalilt ja Lauri Laasilt saadikupuutumatuse äravõtmiseks ja nende suhtes süüdistusakti koostamiseks.

Riigiprokuratuur soovib Toobalile ja Laasile esitada kriminaalsüüdistuse eraviisilisele jälitustegevusele ja sõnumisaladuse rikkumisele kihutamises, kuna nad kallutasid Ivor Onksioni ebaseaduslikult sisenema Hannes Rummi meilikontole ja edastama neile seal olevad e-kirjad.

Samuti soovib riigiprokuratuur esitada Priit Toobalile süüdistuse dokumendi võltsimises ning erakonna majandustegevusele või varale kehtestatud piirangute rikkumises seoses Keskerakonna peasekretärina sularahaannetuste vastuvõtmisega.