"Seniste arutelude kohaselt tundub kõige mõistlikum olevat süsteem, kus kohalik omavalitsus selgitab inimese taotluse alusel välja täiendava lapsetoetuse vajaduse ja väljamakse tehakse kas sotsiaalkindlustusameti või otse kohaliku omavalitsuse kaudu," kirjutas Pevkur Põhjarannikus.

Pevkuri sõnul on nad kohalike omavalitsuste, maksu- ja tolliameti, sotsiaalkindlustusameti ja ekspertidega arutatud nii tuludeklaratsiooni kui inimese personaalse avalduse alusel lisatoetuse maksmist. Samamoodi on arutatud seda, kas haldajaks saab sotsiaalkindlustusamet või näiteks kohalikud omavalitsused.

Erakondade vahel on tekkinud üksmeel, et praegu 19 euro suurust lapsetoetust tuleb tõsta, aga nii Reformierakonnal, IRLil kui sotsidel on selle jaoks oma mõtted.

Reformierakond tahaks toetusi tõsta allpool suhtelist vaesuspiiri elavatele lastele. Reformierakonna plaani kohaselt tõuseb juba järgmise aasta 1. juulist esimese ja teise lapse toetus 30 euroni ja kolmanda ning enama lapse toetus 80 euroni. Reformi lõplikul teostamisel on enim abivajavate laste toetused kahekordsed ehk pere esimese ja teise lapse puhul maksab riik lapse kohta toetust 40 eurot ning alates pere kolmandast lapsest 115 eurot lapse kohta.

IRL omakorda kritiseerib võimalust, et Reformierakonna plaani kohaselt võivad pered lapsetoetuste tõusu võrra vähem toimetulekutoetust saada. Universaalsete lastetoetuste kõrval näeb IRL vajadust rakendada üleüldisemat laste- ja peretoetuste vajaduspõhist süsteemi, mis lisaks rahalistele toetustele sisaldaks tulevikus ka rohkem teenuseid, kuna vaid raha andmisel on oht, et vanemad joovad selle maha.

IRLi ettepanekute kohaselt hakkaksid ka kõik nelja ja enama lapsega vanemad saama 169 eurost vanematoetust kuus.

Üksinda last kasvatavate vanemate toetamiseks tahab IRL välja töötada üksikvanemate elatisrahade riikliku tugisüsteemi, mis tagab elatisraha maksmisest kõrvalehoidjatelt raha reaalse kättesaamise.

Sotsid omakorda tahavad tõsta 2013. aasta 1. jaanuarist pere esimesele ja teisele lapsele makstavat toetust 19,18 eurolt 57,54 euroni. Nad on korduvalt esitanud ka vastava eelnõu riigikogu menetlusse, aga koalitsiooni häältega on see alati maha hääletatud.