Tervishoiutöötajate palkade tõstmise mõttest teatas Pevkur avalikkust juba kevadel. Ta kinnitas täna, et mõte on endiselt jõus ja kui haigekassa nõukogu hakkab järgmise aasta eelarvet arutama, siis loodetavasti kirjutatakse sisse ka tervishoiuteenuste palgakomponendi tõus, mis võimaldaks haiglatel oma töötajate palkasid tõsta.

Eelnevalt on kavas ära oodata peatselt avaldatav rahandusministeeriumi suvine majandusprognoos, et saada kõige värskem ennustus sotsiaalmaksu laekumise kohta.

Haigekassat rahastatakse Eestis sotsiaalmaksust. Kõigi inimeste palkadelt võetavast 33 protsendi suurusest sotsiaalmaksust 13 protsendipunkti läheb ravikindlustuseks ja 20 pensionikindlustuseks. Juulis kasvas sotsiaalmaksu laekumine rahandusministeeriumi teatel eelmise aasta juuliga võrreldes 7,2 protsenti.

Kui majandusel läheb hästi ja sotsialmaksu laekub korralikult, saab Pevkuri sõnul palkasid tõsta ka üle kümne protsendi. "Kui majandus areneb paremini, siis saab rohkem tõsta," lausus minister. Vajadusel võidakse palkade tõstmiseks kasutada ka haigekassa kogutud reserve.

Kõrgemat palka võivad tervishoiutöötajad saama hakata juba järgmisest aastast ja pärast seda nii 2014. kui 2015. aastal peaksid palgad kasvama, kuni saabub praegusega võrreldes vähemalt kümne protsendi suurune palgatõus.

Avalikus sektoris kehtib endiselt palkade külmutamise poliitika, aga kuna haigekassal on eraldi rahastamisskeem ja haigekassat juhib selle nõukogu, siis on tervishoiutöötajate palkasid Pevkuri sõnul võimalik tõsta. Teistele sotsiaalministeeriumi haldusala töötajatele Pevkur palgatõusu lubada ei saanud.

Rahandusminister Jürgen Ligi on samuti haigekassa nõukogu liige ning Pevkur ei näinud mingit põhjust, miks Ligi peaks tervishoiutöötajate palkade tõstmise vastu olema.