President ütles, et tähistades rahvaväe võitu Võnnu lahingus 93. aastat tagasi, tõmbame ka paralleele tänapäevaga.

„Kui mäletame ja mälestame meile vabaduse toonud meeste ja naiste kangelastegusid, siis tõmbame paralleele ja küsime, kas oleme oma esiemade ja esiisade väärilised,“ kõneles Ilves.

Riik ja demokraatia pole presidendi sõnul need, millega kaubelda. „Eesti riik ja meie demokraatlik kord on miski, mida mitte keegi ei saa omastada,“ lausus Ilves.

President kutsus kõiki üles mõtlema selle üle.

Ta rõhutas, et seda on vaja teha eriti ajal, kui meie parteisid närib usalduse nappus, ajal mil meie erakondade ümber on sahkerdamise ja vassimise kahtlusi. „Pikk suvi on ees, jõuame kõik mõtelda ja järeldusi teha,“ sõnas president.

President rõhutas, et kui suur osa riikidest on kärpinud kaitsekulutusi, on Eesti täitnud kõik liitlastele antud lubadused.

Ta märkis, et ajateenistus on Eestis muutunud asjaks, mida iga noor mees näeb oma elu ja karjääri osana.

Presidendi sõnul muutub maailm ja sellega muutuvad ka ohud. Traditsiooniliste relvade kõrvale on tulnud nähtamatud ja vaid aimatavad ohud, kuid Eesti on nende nähtustega kursis ja osaleb selle vastu võitlemisel.

President peab oluliseks, et märkaksime senisest rohkem neid mehi ja naisi meie hulgast, kes on teeninud ja teenivad riiki väljaspool kodumaad. „Oleme nendele meestele ja naistele tänulikud selle eest, et saaksime ise rahulikult töötada, õppida, lapsi kasvatada ja puhata,“ sõnas ta. „Kedagi ei jäeta maha lahinguväljale ega jäeta maha ka hiljem.“

Ta toetas ka ideed hakata tähistama jüripäeval veteranide päeva.