Tallinnas lõppenud NATO Parlamentaarse Assamblee kevadistungil esinesid tänasel plenaaristungil sõnavõtuga president Toomas Hendrik Ilves, Riigikogu esimees Ene Ergma ja NATO asepeasekretär Alexander Vershbow.

Riigikogu esimees Ene Ergma rõhutas oma kõnes, et liitlastevaheline tõeline solidaarsus kaitse- ja julgeolekuküsimustes on palju võimsam relv, kui kõikide liikmete arsenal üksiti kokkuvõttes. Ta märkis, et NATO efektiivsus ja suutlikkus ajaga kaasas käia ning turvatunde pakkumine on organisatsiooni väga ligitõmbavaks teinud just uutele demokraatlikele riikidele.

Ergma tõi esile Chicago kohtumisel kõlanud märksõnad: Afganistan, raketikaitse, kaitsepakett, heidutus, küberkaitse, laienemine. „Oleme nendesse panustanud oma ressurssidega ja soovime seda jätkata. Iseäranis meeldib meile sõnaühend „tark kaitse“ ning loomulikult on meil hea meel, kui „targa kaitse“ eduka näitena tuuakse Balti õhuturbe projekt. Riiklike kaitsekulutuste osa jätkuv langetamine selle mõiste alla kohe kindlasti ei mahu,“ selgitas Riigikogu esimees.

Ergma juhtis tähelepanu, et julgeolekuohud ei ole kuhugi kadunud. „Vanad ohud on moderniseerunud ja uusi ohte lisandunud. NATO globaalne vastutus kasvab. Demokraatlike väärtuste kaitsmisel ja uutele väljakutsetele vastamisel oodatakse NATOlt põhimõttekindlust, valmisolekut ja otsustavust,“ selgitas Ergma.

Riigikogu esimehe sõnul ei seisne tõeline oht mitte uute ohtude tekkimises, vaid alliansi nõrgas potentsiaalis neid ära hoida ja likvideerida. „NATO põhimõtete selgus ja organisatsiooni sisemine tugevus on parim heidutus kaasaja julgeolekuohtude suhtes,“ ütles Ergma.

President Toomas Hendrik Ilves pidas oma sõnavõtus vajalikuks arendada atlandiülest kaitse- ja julgeolekualast koostööd, liikmesriikide rahaliste vahendite kindlustamist kaitsekulutusteks ja küberkaitsega seotud küsimusi.

President tõi olulise suunana esile koostöö „targa kaitse“ raames. Ilves pidas eriti tähtsaks Balti riikide tähtajatut õhuturbe kindlustamist, mis näitab selgelt NATO kohalolekut regioonis tagamaks piirkonnale kindlustunne.