Samamoodi on Kilgi sõnul raha küsinud teised reformierakondlased.

Kas peab paika, et teil oli Silver Meikariga mingisugune Reformierakonna rahastamise skeem, millest te Kalle Pallingule rääkisite? Kas võib olla, et mingisugused teie toetussummad üle Meikari liikusid?

See, et Meikar on mulle raha küsimisega pinda käinud, vastab tõele. Kalle Pallingule ma kurtsin, et mingi selline asi on olnud. Muide, ka Kalle Palling on mingi motoklubi nimel minult raha küsinud, kui juba Agu Sihvka kombel lõpuni aus olla.

Tundub väga üllatav, et Reformierakonna juhid pungitavad nüüd silmi ja väidavad, et nad ei tea, kuidas asjad tegelikult käivad. Kui Palling erakonna juhatuse liikmena neist asjust ülevaadet omab, siis nad võiksid asjakohased teemad ju kõigepealt erakonna sees selgeks klaarida, selmet toetajate peale näpuga näidata. Imelik suhtumine.

Kas ma sain õigesti aru, et Meikar on käinud teie käest raha küsimas, aga teie ei ole tema kaudu raha Reformierakonnale saatnud?

Ma ei ole Meikariga kordagi nelja silma all kohtunud, küll aga üritustel ja telefoni teel oleme suhelnud.

Kas siis mingisugustel üritustel on Meikari suust selliseid ettepanekuid kõlanud?

Ta on mulle helistanud. Meikar pole loomulikult ainus reformierakondlane, kes on käinud raha küsimas. Muide, aeg-ajalt palutakse raha kanda erinevate heategevusprojektide tarvis ja pole kahtlustki, et see tarvitatakse sihtotstarbeliselt. Samas on arusaadav, et kui poliitik näiteks laulukoorile raha välja ajab, siis tema autoriteet valijate silmis tõuseb. Ma ei näe selles midagi taunimisväärset, täitsa siiralt.

Meikar siis kuulub Reformierakonnas raha küsijate meeskonda?

Viimaste valimistsüklite jooksul mitte, aga varem see oli nii. Pärast seda, kui erakondade rahastamine läks riigieelarvesse, siis raha küsimiste arv vähenes järsult. Paljud juhtumid, mida kirjeldatakse, jäävad seaduse muutmise eelsesse perioodi. Sellega langes ettevõtjatelt suur psühholoogiline koorem õlgadelt.

Kas erakondade poolt pakutakse annetuse eest vastuteenet?

Raha küsimisi on olnud tõesti palju, aga minu praktikas pole tõele au andes kordagi juhtunud, et keegi küsib raha ja lubab midagi vastu teha.

See on natuke keerukam lugu, usun, et nagu spordis soovitakse lihtsalt võitja poolel olla. Et kui ikka Reformi toetad, siis tunned ennast ka edukana.

Mida see hierarhia sponsorile annab? Mida ta saab? Kas mingite teemadega pääseb ministrite jutule?

Ma ei tea tõesti kuidas praegu on, aga varem kutsuti suuremaid sponsoreid erinevatele erakonna üritustele. Muidugi kuulis seal otseallikast uudiseid ja seda tõesti ka otse ministrite suust. Aga usun, et see on üsna tavaline ka teistes riikides ja ehk Reformierakonna lähenemine on siin teistest lihtsalt veidi professionaalsem.

Kuid teie olete ju ka viimasel ajal Reformierakonda ja teisi toetanud. Kas teie puhul on tulnud ette vajadust anda sularaha edasi?

Erakonnad eelistavad oma näo ja nimega annetamist. Mingisugust sularaha küsimist ei ole.

Kas teie olete sularaha annetanud?

On asjad, millega ma oma mälu praegu ei hakkagi koormama. Mul lihtsalt ei tule praegu meelde. Hetkel ma tegelen muude asjadega ja ei taha keskenduda mälestustele.

Te ju olete praegu Reformierakonna sponsorite hulgas?

Las ma mõtlen selle üle nüüd natuke. Ma ei tahaks sellest praegu rääkida. Muide, näiteks Ameerikas peetakse seltskonnas lausa ebaviisakas vestelda teemal, millist erakonda toetad. Säilitame siis viisakuse.

Miks inimesed, kes neid kotikesi on viinud, off the record räägivad nendest asjadest, aga lehte panemiseks ei taha rääkida?

Sellele jutule järgmine käik on ju kohe prokuratuuri, nagu täna lehest lugeda võime. Neli tundi ülekuulamisi, siis tuleb ehk kohtuski ütlusi anda. Ma ei näe selles vaikimises midagi üllatavat.

Aga erakondade rahastamine iseenesest ei ole ju kuritegelik ja riigi alustalasid õõnestav ja pealegi on asjad aja jooksul oluliselt mõistlikumaks ja selgemaks muudetud. Aga kui nüüd keegi erakondi väga suurte summadega – lausa miljonitega toetab, siis vajun ise ka mõttesse. Ajakirjanduses on ju vihjatud juba kurikuulsaks saanud taastuvenergia seaduse muutmisele, riigihangetel osalemisele ja ehk veel paarile seadusele, mis on õmmeldud nagu uhke rätsepaülikond mõnele firmale selga.