Põhiline probleem on Toomla arvates asjaolu, et isegi nii tähtis inimene erakonnas, nagu seda on Silver Meikar, ei teadnud, kust tema nime alt annetatud summad pärit on.

"Piisab ainult väiksest väitest, et raha on pärit näiteks Vene eriteenistutelt, no hoia jumal selle eest /.../ Kui me hakkame rääkima sellest "vastikust" rahast, siis piisab rahva jaoks kas või ainult ühest kroonist /.../ Kui peaks välja imbuma, et raha allikaks on mingi kahtlane organisatsioon, siis ei tahaks Reformierakonna juhatuse või volikogu nahas olla," ütles Toomla Delfile.

Toomla sõnul ei ole tõenäoline, et annetajaks oli näiteks mõni Tartu väikeärimees, kes ei tahtnud oma nime avaldada. "Mis ta selle 20 000 krooni eest ikka oleks väga vastu saanud?" arvas Toomla.

Teiseks probleemiks peab politoloog rahvusvahelist mõõdet ehk Eesti läbipaistvust Euroopa silmis. "Kõik need rahvusvahelised seltskonnad, kes läbipaistvust üle Euroopa uurivad, need on ju ka oma raportitest tähelepanu Eesti kesisele läbipaistvusele osutanud," rääkis Toomla Delfile.

"Seadusandluse mõttes ei ole meil väga vigagi, et kõik on fikseeritud ja sellelaadsed rikkumised on karistatavad, küsimus on aga jokk-skeemis ning eetilises pooles," lisas Toomla.

Seda, kas täna lahvatanud skandaal ka järgmisi valimiste tulemusi mõjutada võib, on Toomla arvates veel vara öelda. "Kui valimised oleks kahe-kolme kuu pärast, siis oleks see oluline aspekt. Kuna riigikogu valimisteni on veidi vähem, kui kolm aastat, siis nüüd tekib erakondadel võimaluse maine puhastamiseks," arvas Toomla. "See on valitava taktika küsimus," lisas politoloog.