Naisi diskrimineeritakse sooliselt kõikjal: tipp-poliitikas ja ka ettevõtluses on naisi juhtivatel kohtadel meestest kordades vähem. Paraku võidavad mehed naisi ka morgi jõudmisel ja seda nii alkoholi, suitsetamise, ületöötamise kui ka vähese liikumise tõttu.

Ilmselt on see meie varakapitalistlik minevik, mis tingib suhtumise, et olulisim on sissetulek. Kõik muu, sealhulgas lähisuhted ja tervis, on kõrvalised. Õnneks on tänased noored mõnevõrra elutervema suhtumisega.

Statistikaameti andmetel oli 2009. aastal Eesti meeste oodatav eluiga sünnihetkel 69,8 aastat. Sellest lühema elueaga on vaid Läti ja Leedu mehed. Naiste oodatav eluiga oli Eestis 2009. aastal 80,1 aastat.

Nukrate numbrite taga on võimas kolmik – eestlasi niidavad enim infarkt, vähk ja insult. Õnneks või kahjuks on sel morbiidsel troikal ka midagi ühist. Nimelt see, kuidas neid vältida.

Kuigi haiguste vältimine pole keeruline, nõuab see iseloomu: ärge suitsetage, toituge tervislikult, olge füüsiliselt aktiivne, pidage viinaga piiri ja säilitage tervislik kehakaal. Võrreldes keskkooli matemaatikaga on need viis soovitust väga lihtsad ja arusaadavad kõigile.

Samuti on loogiline see, et varem või hiljem tuleb neid soovitusi eirates oma tegematajätmiste eest lõivu maksta. Milline (kui üldse) on elu pärast rasket haigust? Parem on olla tark ja teiste vigadest õppida, sest ka pärast 50. eluaastat on elu elamisväärne. Muidugi juhul, kui ise selleks midagi ette võtta.

Mis eristab meest hobusest? Nad mõlemad võivad end surnuks töötada. Lihtsalt hobuse puhul on piits kutsari käes.