Suuri muutuseid ei ole siinkohal toimunud, kuid nii arstiabi kvaliteedi kui kättesaadavuse osas esineb tänavu veidi rohkem rahuolematuid hinnanguid kui eelmistel aastatel.

Nii sotsiaalminister Hanno Pevkur kui haigekassa juhatuse esimees Hannes Danilov tõdesid täna uuringu „Elanike hinnangud tervisele ja arstiabile 2011” tutvustusel, et pikad ravijärjekorrad on jätkuvalt probleemiks.

Samas 28 protsenti soovijatest pääses eriarsti vastuvõtule ühe nädala jooksul.

Danilov rääkis, et ehkki 39 protsenti patsientidest on oodanud eriarstile vastuvõttu 1-2 kuud, siis tegelikult ongi kuus nädalat ametlik ambulatoorse järjekorra pikkus. Sellest olulisem number on Danilovi sõnul see, et viimasel kahel aastal on tekkinud inimesed, kes ootavad eriarstile pääsemist rohkem kui kaks kuud.

Danilovi sõnul on see tingitud vähesest rahastamise ja tööjõu puuduse probleemidest. „Arstiabi kättesaadavus koosneb kolmest komponendist – geograafiline, rahaline ja ajaline,“ rääkis Danilov.

„Lihtne oleks tõsta rahaline komponent nii kõrgeks, et see ajaline ootamine kaob ära, aga me oleme hoidnud rahalise panuse madalal. Need on ühe nööri kaks otsa, aga paratamatus on see, et kui me oluliselt rahanumbreid ei suurenda, siis me arstiabi ajalist kättesaadavaust palju parandada ei saa,“ kõneles ta.

Andrus Saar uuringufirmast Saar Poll rääkis, et ligi viiendik inimesi on kasutanud tasulist arstiabi, mille põhjused on seotud tihti sellega, et ravijärjekorrad on pikad. Teiseks tõi ta välja, et minnes tasulisele vastuvõtule, loodab inimene, et arstil on siis tõenäoliselt tema jaoks rohkem aega.

Uuring näitas ka, et ka ligi viiendik inimesi külastas mullu traumapunkti. Saare sõnul kasutavad mõned seda ka selleks, et pääseda kiiremini eriarsti juurde.

Saar Poll OÜ viis ajavahemikul 28. oktoober kuni 17. november 2011 läbi üleriigilise avaliku arvamuse küsitluse, kus suulise intervjuu vormis ja paberankeedi abil küsitleti 1510 inimest vanuses 15-74 eluaastat.