IRL on võimupartei kohta erakordselt nadis seisus,“ hindas Seppik, kes praegu on Tallinna linnavolikogu liige. Ta viitas, et populaarsuselt kaotab IRL mõlemale opositsioonierakonnale.

Ta avaldas arvamust, et elamislubadega kauplemise skandaali mõju avaldub alles järgmises populaarsuse uuringus.

BNS-i tellitud TNS Emori uuringu kohaselt oli detsembris toetus Reformierakonnale 33 protsenti, Keskerakonnale ja SDEle võrdselt 22 protsenti ning IRL-ile 16 protsenti. Toetus IRL-ile on püsinud muutumatult viimased neli kuud.

IRL-i elamislubade skandaal sai alguse 30. novembril, mis langes enam-vähem kahe küsitlusperioodi vahele.

Reformierakond hoiab praegusest koalitsioonist kinni

Teistest erakondadest populaarsuselt pikalt ees olev Reformierakond ei ole Seppiku sõnul tegelikult huvitatud koalitsioonipartneri vahetamisest sotside vastu. „Ma ei jaga seda ideed, et see skandaal oleks Reformierakonnale kasulik, sest tegelikult on ka Reformierakond sundseisus,“ kõneles ta.

„Ma ei usu, et Reformierakond tahaks sotside populaarst tõsta,“ hindas Seppik koalitsioonipartneri vahetamist.

Lisaks ei piisa potentsiaalsel Reformierakonna ja sotside koalitsioonil 52 häälest. „Seda on vähe,“ ütles Seppik ja lisas veel ühe uut koalitsiooni välistava põhjuse: „Majanduskriisis peab karme otsuseid vastu võtma, aga sotsid ajaks kohe sotsiaalse suunaga juttu ja hakkaks sotsiaaltoetusi suurendama. Selle peale Reformierakond minna ei saa, et karmide otsuste vastuvõtmisel mõni sots vastu hääletaks.“

Seppiku hinnangul hoiab Reformierakond viimse võimaluseni praegusest koalitsioonist kinni, sest see on talle kasulik.

Pigem näeb Seppik Reformierakonna võimalust selles, et mitte tõrjuda IRLi endast eemale, vaid hoida enda läheduses, et siis partner vajalikul hetkel „surnuks emmata“. Ta viitas, et sarnast taktikat kasutas Reformierakond aastate eest Res Publica puhul, kes eraldi erakonnana lakkas olemast.

„Reformierakond on pikalt ees, aga teine võimupartei viimane, kallistused on väga tugevad,“ lausus ta. „Minu meelest peaks Reformierakonnale IRLi praegune seis sobima. Peaminister Andrus Ansipi käes on praegu kõik trumbid ja ta teab seda.“