Reformierakonna fraktsiooni ja riigikogu riigikaitsekomisjoni liige Kristo Enn Vaga saatis täna erakonnakaaslastele laiali kirja, kus väljendas usku, et kaitseminister Hanno Pevkur peaks kantsler Kusti Salmi avalduste peale võtma vastutuse.

Teadupärast lahkub kaitseministeeriumi kantsler Kusti Salm ametist, kuna tema sõnul pole valitsus piisavalt kuulda võtnud muret, et Eestile vajaliku laskemoona ostmiseks on puudu 1,6 miljardit eurot.

Minister sai analüüsi 1. juunil

Pevkur vastas reede õhtul ühismeedias avalikult Vaga kirjale, sõnades, et Vaga kirjast erakonnakaaslastele õhkus tegelikult soov see meediasse lekitada. „Minu hinnangul kahjustab selline tegu nii erakonna, valitsuse kui peaministri mainet. Küllap aeg annab arutust, millised olid kirjutaja motiivid,“ rääkis kaitseminister. Pevkur kordas varemgi räägitut, et igas valdkonnas on raha puudu ning 1,6 miljardit eurot on väga suur summa.

Pevkuri sõnul jõudis moona soetamise analüüs koos arvutustega jõudis temani 1. juunil, pärast mida leiti kaitseväe juhataja, tema asetäitja ning ka kantsler Kusti Salmiga ühine aeg 5. juunil, et teemat arutada.

Pevkur: Salmi jutt ei sobitu kronoloogiasse

Pevkur juhtis postituses tähelepanutõigale, et kui temani jõudis moona soetamise analüüs koos arvutustega 1. juunil, siis kantsler Kusti Salm teatas talle oma soovist ametist lahkuda juba 27. mail. „Kantsler on suurepäraselt kursis, et iga rahaeralduse eeltingimuseks on põhjalik analüüs,“ nentis Pevkur. „Seega väide, et hr Salmi lahkumise põhjuseks on valitsuse keeldumine kaitsevaldkonnale laskemoona ostmiseks täiendavaid vahendeid suunata, ei sobitu kuidagi kronoloogiasse.“

„Samal päeval, 05.06.2024, tutvustasime neid arvutusi ja metoodikat ka rahandusministrile, kes lubas peale kohtumist oma ministeeriumis kaaluda alternatiive, et saaksime valitsuskabinetis teemat sisuliselt arutada,“ jätkas Pevkur sündmuste jada kirjeldust.

Pevkuri sõnul tutvustati plaani eelmise ja ka selle nädala jooksul eri erakondadele ja kokku sai lepitud arvutuste tutvustus riigikaitse komisjonile 17. juunil.

„Pärast neid väga vajalikke kohtumisi ja rahandusministeeriumi valmisolekut arutada, kuidas moonaostu finantseerida, on aeg kogu valitsuskabinetil võtta seisukoht, kuidas me selle teema lahendame,“ andis Pevkur lootust, et lähiajal jõuab teema valitsusse. „Kinnitan, et kaitseministri ja kaitseväe juhataja vahel ei ole erimeelsusi.“

Pevkur leiab, et kogu protsess on olnud kiire ja avatud. „1,6 miljardi euro maksumaksja raha kulutamine ei saa käia ilma põhjalike arvutuste ja põhjendusteta hoogtöö korras meedia vahendusel. Selleks tuleb järgida riiklike protseduure.“

„Jätkan kaitseministrina kuniks mul on peaministri ja parlamendi toetus,“ lõpetas Pevkur.