Viimatine statistika eurovalimiste kohta näitab, et Reformierakond võib tänavu suisa ühest mandaadist ilma jääda - Turu-uuringute küsitlusele vastanute eelistustest ilmneb, et sellisel juhul skooriks koha europarlamendis oravate seast vaid tänane eurosaadik Urmas Paet.

Kuigi olukord kõlab peaministripartei jaoks ohtlikult, ei analüüsinud saatekülalised viimaseid küsitlustulemusi liigselt kurjakuulutavates toonides.

1x
00:00

Politoloog Mari-Liis Jakobsoni jutust nähtub, et nädal enne valimisi kehvemat seisu demonstreeriv uuring võib end Reformierakonna vaatevinklist tegelikult kenasti välja mängida.

„Reformierakond on tuntud n-ö eelviimase sirge, siukse võrdluskampaania poolest: meil nii mitu protsenti hääli puudu ja kui sina valima ei lähe, siis me oma teist mandaati kätte ei saa,“ sõnas Jakobson. „Selles mõttes arvan, et need reitingud on tüüpiline positsioon, kus Reformierakond on tavaliselt oma õnnestunud kampaaniat teinud. Aga võib olla ka vastupidi, võib karuteene teha, mobiliseerida hoopis neid, kes soovivad näidata istuvale valitsusele - iseäranis Reformierakonnale - kohta kätte, motiveerida neid valima tulema.“

Eesti Ekspressi poliitikatoimetaja Urmas Jaagant nõustus Jakobsoniga ning väljendas eeldust, et oravapartei võib oma lõpuspurdis säärase kaardi välja käia küll.

„Jah, see oli hea tähelepanek: Reformierakond tõesti ei ole veel hakanud ära kasutama seda olukorda, et „ou, me oleme langemas, tulge appi“. Seda võiks tõesti oodata,“ märkis ta uuele nädalale prognoosivat pilku peale heites.

Ratase gambiit tasub ära

Kampaaniamaastikule pilku heites jäi stuudios viibinutel silm pikaks pidama endise tsentristi, nüüdse isamaalase Jüri Ratase persoonil: eile aasta suunamudija tiitli skoorinud poliitik on tasapisi oma peamisele konkurendile - tänasele eurosaadikule Riho Terrasele - pisitasa silmi ette tegemas.

Kuigi ironiseeritud, ilgutud ja naerdud on Ratase sotsiaalmeediastaari positsiooni suhtes üksjagu, kehtib siin nähtavasti põhimõte, et kes naerab viimasena, naerab paremini.

„Jüri Ratas teab, mis teeb, kui on otsustanud eneseiroonilise võtma võtta,“ märkis Jaagant -sedasi on käpp peale pandud noortele, kuid seeläbi ka osalt nende vanematele. „See on võtnud ilmselt natukene aega, aga töötab küll. Ja töötab võib-olla ka edasi.“

Jaaganti hinnangul on Riho Terrasel pisut põhjust olla mures: Jüri Ratase sokikampaania näib trumpavat asjalikku ja sisulist lähenemist, mis on seni Terrase trumbiks peaasjalikult olnud.

Pusade kinkimine ei rõhuta seda, et Jüri Ratas teab, mida ta teeb välis- või julgeolekupoliitikas, aga see meenutab, et on olemas Jüri Ratas.

Mari-Liis Jakobson

Mari-Liis Jakobsoni analüüsiv pilk on tabanud ära tõiga, et Ratas näib olevat oma kunagiselt eelkäijalt - omaaegselt keskpartei juhilt Edgar Savisaarelt - mõningaid trikke õppinud. Peamiseks võrdluskohaks tõi ta Savisaare silmadele keskendunud plakatid. „Jüri Ratas mingis mõttes teeb sarnast kampaaniat, aga lihtsalt eneseirooniliselt,“ sõnas politoloog.

Kuid eks siin kehti teada-tuntud mõte: kes ei riski, see šampust ei joo.

„Muidugi see pusade kinkimine ei rõhuta seda, et Jüri Ratas teab, mida ta teeb välis- või julgeolekupoliitikas - mis on üks selliseid valija jaoks olulisi teemasid -, aga see meenutab, et on olemas Jüri Ratas,“ märkis Jakobson. „Arvan, et see oli tema kõige suurem risk valimiste eel: kuna ta on uues erakonnas üheksandal positsioonil, võib juhtuda nii, nagu oli kohalikel valimistel, kus Savisaar kandideeris Savisaare nimekirjas, mitte enam Keskerakonnas. Paljud inimesed Lasnamäel ei osanud vaadata Savisaare nimekirja ja valida Edgar Savisaart. Nad otsisid teda Keskerakonna valimisnimekirjast - Edgar Savisaart ei olnud, siis nad valisid Kõlvarti. Ratas praegu meenutab oma isikukaubamärki ja see iseenesest on ju adekvaatne.“

Jaagant lisas, et Ratas võttis iroonilist teed mööda minnes üsnagi suure riski.

„Iroonia ja sarkasm on ohtlikud asjad, taju on inimestel väga erinev. Üldiselt on tark seda vältida. Pead olema ikka väga kindel endas, et sa tead, et see läheb läbi ning et inimesed ei saa solvatud,“ sõnas Jaagant.

Saates tuli juttu paljust muustki.

Mille naljakaga - ja enesele potentsiaalselt ka kahju tegevaga - jäi sel nädalal silma Keskerakond? Kust tasub järgmisel nädalal inimestel jahedama ilmaga kõhutäit otsida? Ning millest tänased saatekülalised oma häält kindlale kandidaadile andes lähtuvad? Lähemalt saab kuulata saatest enesest.