USA esindaja OSCE juures Tracey Newell saatis eile organisatsiooni peakorterile kirja, milles nimetas vastuvõetamatuks, et Venemaa eemaldas 23. mail Narva jõelt Eestiga kokkulepitud piiri tähistavad poid.

„Venemaa tegevus on järjekordne märk sellest, et Kremli arust on suveräänsuse austamine ning territoriaalse terviklikkuse ja piiride puutumatuse põhimõtted ühepoolselt tõlgendatavad. Need ei ole seda,“ rõhutas Newell, lisades, et USA mõistab sellise tegevuse hukka. „Eesti piir on NATO piir. Tegevus, mis õõnestab meie kollektiivsele julgeolekule antud kindlust, on kõigi NATO liitlaste, sealhulgas Ameerika Ühendriikide mure.“

Newelli sõnul näib Venemaa tegevus olevat mõeldud NATO liitlase provotseerimiseks, aga ka Kremli valede narratiivide edendamiseks, et allianssi õõnestada.

Ida-Soome ülikooli piiriuuringute professor Jussi P. Laine sõnul ei olnud Venemaa operatsioon Eesti piiril sugugi üllatav, vahendas Yle. Ta selgitas, et kõige sügavamas jõesängis paiknev piiripunkt võib aja jooksul muutuda ja seetõttu vaadatakse piiri asukoht perioodiliselt üle. Küll aga pidas Laine provokatsiooniks seda, et Venemaa ei teavitanud Eestit ega arutanud Eestiga poide asukoha muutmist.

Laine sõnul on oht sellistele olukordadele liiga jõuliselt reageerida. „Venemaa võib soovida, et lääs reageeriks väikestele provokatsioonidele jõuliselt, millele nad saaksid omakorda jõulisemalt vastata,“ rääkis teadlane.

Eelmise nädala neljapäeva öösel eemaldasid Vene piirivalvurid Narva jõelt laevateed tähistavad piiripoid. Politsei- ja piirivalveameti peadirektor Egert Belitšev rääkis hiljem, et kuigi piirivalve oli poide teisaldamise ajal sellest teadlik, saadi aru, et tegemist on provokatsiooniga, ja seetõttu otsustati, et poide teisaldamist takistama ei hakata.

Enne seda vahejuhtumit tegi Venemaa kaitseministeerium ettepaneku ühepoolselt muuta Läänemerel Venemaa merepiiri Soome ja Leedu piiri arvelt.