India keskjuurdlusbüroo (CBI) teatas, et seni on skeemi raames Venemaale saadetud umbes 35 meest. Varasemalt teatas India välisministeerium 20-st mehest, kes on Venemaale saadetud.

Vähemalt kaks meest, kes läksid Venemaale lootuses töötada sõjaväes „abilistena“ on rindel võideldes hukkunud, teatasid nende perekonnad, vahendab Reuters.

CBI teatas et mitmes India osariigis on inimkaubitsejad võtnud sihikule inimesi sotsiaalmeediaplatvormide ja kohalike agentide kaudu.

Büroo kriminaalasjas öeldakse, et mõnele mehele pakuti sisseastumist Venemaa „kahtlastesse eraülikoolidesse“ ja „soodushinnaga viisapikendusi“, et neid riiki meelitada.

„Kaubitsetud India kodanikud koolitati lahinguülesannete täitmiseks ja paigutati nende tahte vastaselt Venemaa-Ukraina sõjatsooni rindele,“ teatas CBI. Nende sõnul said mõned ohvrid sõjapiirkonnas „raskelt vigastada“.

CBI teatas, et läbiotsimised viidi läbi mitmes kohas, sealhulgas pealinnas New Delhis ja finantspealinnas Mumbais. Läbiotsimiste käigus konfiskeeriti sularaha summas 50 miljonit ruupiat (üle 550 000 euro) ja mõned dokumendid ning elektroonilised dokumendid.

„Teatud kahtlusalused on ka erinevates kohtades ülekuulamiseks kinni peetud,“ ütles CBI avalduses.

Välisministeerium kinnitas, et nad suhtlevad Moskvaga seoses iga petmise juhtumiga.

Sel kuul on sotsiaalmeedias ilmunud videod, kus seitse meest paluvad India valitsuse abi koju naasmiseks. Nende sõnul reisisid nad Venemaale turistiviisaga, kuid on sunnitud teenima Vene sõjaväes.

„Oleme näinud mõnda videot ja proovime nende inimestega ühendust saada,“ ütles välisministeeriumi pressiesindaja Randhir Jaiswal.

Venemaa välisministeerium ei ole vastanud teemat puudutavatele kommentaaritaotlustele.

Jaga
Kommentaarid