Venemaa sõltumatu väljaanne Mediazona kirjutab, et Vene piirivalvurid nõuavad Eesti piiril Šumilkino (Luhamaa) ja Kunitšina Gora (Koidula) piiripunktides ankeedi täitmist, milles küsitakse isikuandmeid ja suhtumist sõjasse Ukrainas.

Näiteks leidub ankeedis selline küsimus: „Kas teile on teada (näidata) isikuid, kes võtavad lahingutegevusest osa Ukraina relvajõudude ja/või natsionalistlike formeeringute poolel?“

Samuti uuritakse suhtumist „natsionalistlikku režiimi Ukrainas toetava Euroopa Liidu juhtkonna tegevusse“.

Piirivalve juht Veiko Kommusaar rääkis Delfile, et Venemaa piirivalve on osa FSB-st, kelle eesmärgiks on lisaks tavapärasele piiriületajate kontrollimisele koguda piiriületajate kohta ning nende käest erinevat infot, et kallutada neid kaastööle või kasutada kogutud teadmisi mõnel muul moel oma õõnestustegevuseks.

Kommusaar märkis, et lisaks inimeste küsitlemisele on Vene piirivalve läbi aegade vaadanud läbi ka piiriületajate elektroonilisi seadmeid, näiteks telefone ja sülearvuteid.

„Kõik seadmed, mille Venemaa piirivalve on ühendanud oma arvutitega, soovitame koheselt hävitada, sest pole teada, mida nendega ühenduse loomise ajal täpselt tehtud on. Uues seadmes tuleks esimese asjana muuta ära kõik paroolid,“ ütles Kommusaar.

Eesti politsei soovitab tungivalt Venemaale reisimisest loobuda. „Juhul kui Eesti kodanikel tekib Venemaal viibides sealsete ametivõimudega probleeme, on Eesti riigil nende aitamine äärmiselt keerukas,“ tõdes Kommusaar.

„Topeltkodakondsusega inimesed peavad omakorda arvestama, et Venemaa käsitleb neid enda kodanikena. Meeles tasub pidada ka seda, et kui Venemaa piirivalve tegevus või küsimused tunduvad kahtlased, tuleb sellest kindlasti anda teada Eesti piirivalvuritele ning võtta ühendust kaitsepolitseiametiga,“ ütles Kommusaar.