Kiievi teatel on Ukrainast Venemaale viidud 20 000 last ilma perekonna või eestkostjata. Rahvusvaheline Kriminaalkohus (ICC) taotleb Venemaa presidendi Vladimir Putini vahistamist väidetava ebaseadusliku väljasaatmise tõttu.

Venemaad käsitlevas aruandes ütles ÜRO komitee, et Moskva peaks andma teavet Ukrainast ära viidud laste täpse arvu ja nende asukohtade kohta, et lapsi oleks võimalik tuvastada ja tagasi kodudesse saata.

Moskva on lükanud tagasi kõik taolised süüdistused. Nende sõnul kaitsevad nad oma tegevusega haavatavaid lapsi sõjapiirkonna eest.

Komitee ütles, et Venemaa peab tagama, et üheltki lapselt ei võetaks ära Ukraina kodakondust. Säilima peab nende identiteet, nimi ja perekondlikud suhted.

ICC andis mullu märtsis välja Putini ja Venemaa laste õiguste voliniku Maria Lvova-Belova vahistamismääruse. Neid süüdistatakse laste ebaseaduslikus väljasaatmises Ukrainast.

ICC peaprokurör on öelnud, et Venemaa on Ukraina okupeeritud piirkondade laste- ja hooldekodudest ära viinud „vähemalt sadu“ lapsi ning paljud neist on lapsendamiseks ära antud. Kreml on öelnud, et ICC süüdistused on „vastuvõetamatud“.

Eelmise aasta novembris kirjutas BBC, et Putini liitlane Sergei Mironov on lapsendanud 2022. aastal Hersoni lastekodust võetud kaheaastase tüdruku. Toona ütles Venemaa valitsus BBC-le, et on „vale“ väita, et Venemaa ei anna luba Ukraina laste lapsendamiseks väljakuulutatud Venemaa piirkondadest. Nende teatel peavad nad suuri osi Ukrainast Venemaaks ja seal elavaid inimesi oma kodanikeks.

Jaga
Kommentaarid