Pühapäevast alates Washingtonis viibinud Kaja Kallas astus täna üles Politico kaitsekonverentsil, rääkides peamiselt olukorrast Ukrainas. Küsimuse peale, kas Jens Stoltenbergi taandumisel NATO peasekretäri kohalt sooviks ta ise tööd proovida, vastas Kallas jaatavalt.

Kuigi aasta alguses paistis kindel, et 2014. aastast NATO-t juhtinud Stoltenberg taandub ametikohalt tänavu septembris, teatas pikaaegne juht juulis, et jääb ametisse veel vähemalt 2024. aasta oktoobrini. Juba möödunud aastal levisid sahinad, et võimukoridorides räägitakse Stoltenbergi mantlipärija küsimust arutades ka Kaja Kallasest.

Kallas kutsus konverentsil liitlasi üles olema Ukraina võidu suhtes optimistlikud. „Usun, et seda on võimalik võita,“ ütles Kallas, viidates Vene armeele. „Ukraina võib selle sõja võita.“

Kallas kummutas arusaama, et olukord Ukrainas on patiseisus, viidates, et selline narratiiv teenib Venemaa huve. „Ärme lange sellesse lõksu,“ manitses ta.

Politico kirjutab, kuidas Kallas rõhutas ka Bideni administratsiooniga kohtudes vajadust Ameerika jätkuva toetuse järele Ukrainale, et piirkonnas püsiv rahu saavutada.