Palestiina Punane Poolkuu avaldas avaldas ühismeedias videosalvestise 22. oktoobrist, kus on nende sõnul näha Iisraeli õhurünnakuid Al-Qudsi haigla lähistel Gaza linnas. Organisatsioon võõrustas samal ajal haiglas kolleege Rahvusvahelisest Punasest Ristist, kellega arutati olukorda Gaza sektoris ning külastati patsiente. Mürsutabamus toimus neist väidetavalt vaid 20 meetri kaugusel.

Tegemist on juba mitmenda korraga viimase nädala jooksul, kui Palestiina süüdistab Iisraeli mõne haigla või selle vahetu läheduse pommitamises.

IDF andis samal ajal teada, et viis 22. oktoobril läbi rünnakuid sihtmärkide pihta, mis asusid muuhulgas lasteaedade, koolide, ühe mošee ja ÜRO hoone lähistel. Nende väitel paigutab Hamas oma raketiheitjaid ja muid strateegilisi instrumente meelega nende lähistele, et tsiviilsihtmärke ning -isikuid inimkilbina kasutada.

Palestiina terviseministeeriumi teatel on Iisraeli õhurünnakutes tänaseks hukkunud üle 4600 inimese, sealhulgas ligi 400 viimase 24 tunni jooksul. Iisrael käivitas hävitava operatsiooni pärast Hamasi terroriakti Lõuna-Iisraelis, mille käigus tapeti 1400 inimest ja võeti pantvangi 212.

Surm, häving ja humanitaarkriis

Rahvusvahelise Punase Risti juht Jagan Chapagain nimetas Gaza humanitaarolukorda „katastroofiliseks“. Ta kutsus kõiki osapooli üles palestiinlastele humanitaarabi lubama ning nentis, et laupäeval Gaza sektorisse jõudnud humanitaarkonvoi oli lootustandev, kuid ainuüksi sellest ei piisa.

Positiivseid noote ei vahendanud ka pühapäeval Gaza haiglaid külastanud Punase Risti meedikud. „Surm, häving ja ümberastustamine, mida siin näeme, on šokeeriv,“ tõdes delegatsiooni juht.