Täna kogunes riigikogus koalitsiooninõukogu, mis sai veidi enne kella 15 läbi. Kristina Kallas rääkis pärast koosolekut Delfile, et nad said kahe tunniga veel mõningad teemad paika ning jätkavad sealt, kus pooleli jäid. Näiteid ta tuua ei soovinud, sest lõplikku kokkulepet ei ole saavutatud.

„Lõplik kokkulepe on see, kus lõpuks kõik klotsid kokku jooksevad, et mingid asjad on seal [eelarve läbirääkimistel] veel üleval. See ongi tavapärane eelarve kokkupanemise ja arutamise protsess, iga kohtumisega saame sammukese edasi,“ lausus Kallas. „Mina isiklikult olen optimistlik.“

Minister tõdes, et lahtisi otsi veel paraku on. „Nihu [koosolek] ei läinud, lihtsalt tulid lauale uued murekohad, mis olid eelarvestamata, 2024. aasta eelarve otsad on veel kokku sõlmimata, see ei ole lihtne,“ rääkis ta.

Kallase sõnul kogunevad nad uuesti kas täna õhtul või homme, see sõltub riigikogu tööst – kui riigikogus venib istung täna pikale, kohtutakse uuesti homme.

Eesti 200 ei ole nõus kõrghariduse arvelt kärpeid tegema

Kallas rääkis, et Eesti 200 ei ole nõus kõrghariduse arvelt kärpima ning Reformierakonna ettepanekut kärpida kõrghariduse tõusu 15 protsendilt 13 või 10 protsendi peale nemad ei toeta.

Täna hommikul kogunes Rektorite Nõukogu juhatus ning tuletas valitsusele meelde, et ülikoolide tegevustoetuse planeeritud kasv ei ole kõrghariduse eelisarendamine, vaid paljude aastatega tekkinud mahajäämuse likvideerimine.

Kallas sõnas, et nõustub rektoritega ning kõrgharidus ei ole see koht, kust kärpida.

Valitsus peab riigieelarve valmis saama ja riigikogule esitama 30. septembril.