Avalduses märgiti, et piiriületus toimus päeval Białowieża piirkonnas väga madalal kõrgusel, mistõttu oli seda radarisüsteemidega raske tuvastada – algselt teatati hommikuses teadaandes, et õhuruumi rikkumist ei olnud. Valgevene oli eelnevalt teavitanud Poolat oma õppustest.

Poola kaitseminister Mariusz Błaszczak andis pärast rikkumise tuvastamist korralduse suurendada sõdurite arvu piiril ning eraldada täiendavaid jõude ja vahendeid, sealhulgas lahingukoptereid. Lisaks teavitati juhtumist ka NATO-t.

Błaszczak kutsus piiriületuse tõttu kokku komitee, kus otsustati, et välisministeerium kutsub välja Valgevene ajutise asjuri, kes selgitaks vahejuhtumit.

Avalduses lisati veel, et Venemaa ja Valgevene on viimasel ajal suurendanud Poola vastu suunatud hübriidtegevust.

Nimelt teatas laupäeval Poola peaminister Mateusz Morawiecki, et erasõjafirmast Wagner lähtuv oht kasvab ning üle saja wagnerlase liikus Suwałki koridori juurde.

„On võimalik, et nad riietatakse Valgevene piirivalvurite vormi ja nad hakkavad aitama ebaseaduslikel migrantidel Poolasse pääseda, et Poola olukorda destabiliseerida. Oletatavasti püüavad nad ka ise illegaalidena esinedes Poolasse tungida ja see tekitab lisariske,“ ütles Morawiecki.

Vaatlusgrupp Belaruski Gajun teatas, et Valgevenesse saabus Wagneri 13. kolonn, mis suundus Magiljovi oblastis Tseli külas asuvasse baasi. Ukraina erioperatsioonide jõudude asutatud portaal Sprotõv teatas, et enamikul saabunud palgasõduritest on salakaubaveo, sealhulgas illegaalsete migrantide smugeldamise kogemus.

Sprotõvi andmetel valmistuvad wagnerlased destabiliseerima Poola ja Leedu piiri äärse territooriumi olukorda.